амо за няколко месеца от март досега се е увеличило

...
амо за няколко месеца от март досега се е увеличило
Коментари Харесай

Пик на деца с късогледство след онлайн обучението

амо за няколко месеца от март до момента се е нараснало късогледството при деца, които са употребили цифрови устройства, заяви за доцент доктор Александър Оскар, шеф на Клиниката по очни заболявания в „ Александровска болница “.

"Не може да пренебрегнем обстоятелството, че отдалеченото образование изисква в допълнение напрежение заради обстоятелството, че децата би трябвало да седят няколко часа на компютър, в огромна част от случаите на цифрови устройства. А точно мобилните цифрови устройства са извънредно рискови. Изключително натоварващи както за зрителната система, по този начин и като цяло за детския организъм “, уточни доцент Оскар пред БНР.

„ Истината е, че човешкото око, човешкият мозък би трябвало да се приспособява към действителността. За нас някак е необичайно и ние залитаме от едната на другата прекаленост, до момента в който намерим рационалния баланс сред това въобще да не използваме цифровите устройства или напълно пък да използваме цифровите устройства. “

За тези месеци, когато имаше отдалечено довеждане докрай на учениците, се следи пик във връзка с късогледството , акцентира Александър Оскар.

„ Имаме съществени наблюдения върху аргументите за градация на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекомерната приложимост на мобилни цифрови устройства. Като единствено в рамките март - май месец тази година, в границите на два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които доста усилиха късогледството си. Което даже доближи до два диоптъра и половина нарастване единствено в границите на три месеца. Ако е бил, примерно, минус два диоптъра късогледство, внезапно става минус четири и половина ", посочи експертът.

Съветът към родителите е, когато се постанова да се употребяват цифрови устройства, да се употребяват рационално. Компютърът, десктопът постоянно е за предпочитане пред мобилно устройство, а не таблет и още повече телефон.

„ Телефоните въобще не са удачни за такива неща. Телефоните са най-опасни в тази ситуация, тъй като децата приближават екрана директно пред очите си. Изключително доста натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони изобщо освен не са целесъобразни, те изобщо не би трябвало да се употребяват за такива цели ", разяснява офталмологът.

За потребностите на преподаване, на учене - настолен компютър несравнимо по-добре се отразява на детето, в сравнение с в мобилното цифрово устройство, добави експертът.

Когато детето 180 минути или шест часа прекара под една или друга форма пред компютъра, наложително детето би трябвало да излезе на открито, тъй като е значимо да има задоволително време за експозиция на слънчевите лъчи, с цел да се образува витамин D, разясни още офталмологът.

"Дефицитът на витамин D също има директно отношение към прогресията, увеличението на късогледство при деца. За последната година сме изследвали витамин D при деца с късогледство. Трябва да ви кажа, че при 99% от децата има сериозен недостиг на витамин D. Една от аргументите, несъмнено, е незадоволителното време, прекарано на открито. Това постанова да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да одобряват витамин D ".

Още от препоръките на лекаря - на всеки 20 минути, 20 секунди най-малко да се гледа на 20 метра отдалеченост , с цел да може очите да почиват.

„ Тава са доста значими общи ограничения, които вкупом оказват въздействие върху здравето, очното здраве и изобщо здравето, нервно-психичното здраве. Защото несъразмерната приложимост на цифрови устройства извънредно доста натоварва душeвността на децата, нервната система. Те се превъзбуждат. Така че това също не би трябвало да се подценява ", предизвестява доцент Оскар.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР