"Амнести интернешънъл" обяви днес, че лишава Аун Сан Су Чжи

...
"Амнести интернешънъл" обяви днес, че лишава Аун Сан Су Чжи
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл лиши Аун Сан Су Чжи от най-престижната си награда

"Амнести интернешънъл " разгласи през днешния ден, че лишава Аун Сан Су Чжи от своята най-престижна премия "Посланик на съвестта " и упрекна водача на Мианма, че затвърждава нарушаванията на човешките права, като мълчи за насилието против мюсюлманското малцинство рохинга в Мианма, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Възхвалявана в предишното като изтъкнат герой за народна власт, Су Чжи бе лишена от редица интернационалните награди поради гоненията против рохингите, почнали през август 2017 година Над 700 хиляди индивида от този етнос бяха принудени да избягат в прилежащ Бангладеш, когато армията на Мианма стартира интервенция за прогонването им в отговор на въоръжени набези на бунтовници рохинги против силите за сигурност.

Възложено от Организация на обединените нации следствие откри, че военните в Мианма водят акция на убийства, изнасилвания и палежи "с цел геноцид ". Администрацията на премиера Аун Сан Су Чжи отхвърли тези изводи като едностранчиви и съобщи, че армията организира законна интервенция против въоръжени бунтовници.

"Амнести интернешънъл " - интернационална правозащитна група със седалище в Лондон и филиали в доста страни по света - присъди през 2009 година на Аун Сан Су Чжи премията "Посланик на съвестта ", до момента в който тя към момента беше под домакински арест поради съпротивата си против военната хунта, която управляваше Мианма. През осемте години след излизането си на независимост Су Чжи изведе своята партия до изборна победа през 2015 година и след това оглави държавно управление. Тя обаче трябваше да дели властта с военните и нямаше надзор върху силите за сигурност, напомнят организациите.

В изказването си "Амнести интернешънъл " упреква ръководителката на Мианма, че с мълчанието си е прикривала отговорността, която носят силите за сигурност за репресиите против рохингите. Правозащитниците назовават държанието й "позорно изменничество на полезностите, които в миналото е отстоявала ". Генералният секретар на "Амнести " Куми Найду е изпратила през вчерашния ден писмо до Аун Сан Су Чжи, в което я уведомява, че влиятелната купа й е отнета, тъй като тя "вече не е знак на вярата, смелостта и непоколебимата отбрана на правата на индивида ".

През март т.г. Мемориалният музей на Холокоста в Съединени американски щати лиши най-високата си премия, с която бе удостоил Аун Сан Су Чжи. След това градовете Дъблин и Оксфорд я лишиха от своите почетни награди, а през септември Народното събрание в Отава лиши Су Чжи от почетно канадско поданство. Критици упорстват да й бъде отнета и Нобеловата премия за мир от 1991 година, само че фондацията, която присъжда това отличие, съобщи, че няма да го направи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР