Американците продължават да чувстват щипка в портфейлите си, когато плащат

...
Американците продължават да чувстват щипка в портфейлите си, когато плащат
Коментари Харесай

Финансови ходове, които трябва да предприемете през 2024 г. (и такива, които трябва да избягвате)

Американците не престават да усещат щипка в портфейлите си, когато заплащат високи цени за артикули от първа нужда като храна, газ и жилища. Въпреки това темпът на инфлация се намалява, откакто доближи връх от 9% през юни 2022 година Графикът на Федералния запас за нападателно повишение на лихвените проценти за ограничение на инфлацията наподобява работи, като процентът на годишна база спадна до 3,2% през октомври, съгласно Бюрото по трудова статистика.

Все отново лихвените проценти остават високи, което може да повлияе на финансовото ви обмисляне в края на годината. Например, спестяването във високодоходни депозитни сметки и изплащането на дълг с висока рента може да е от изгода за персоналния ви резултат.

Какви други умни промени би трябвало да извършите отсега нататък? По-долу ще разбием пет финансови хода, които да обмислите – и други пет, които да избягвате – с цел да подобрите финансовата си позиция в бъдеще.

Започнете, като спечелите повече рента върху парите си с високодоходна спестовна сметка в този момент.

5 финансови хода, които би трябвало да извършите през 2024 година

Ето пет финансови хода, които мощно би трябвало да обмислите да предприемете през новата година.

Отворете компактдиск

Депозитните документи (CD) са благонадежден и нискорисков метод да увеличите спестяванията си. С CD вие се съгласявате да държите парите си в сметката за избран интервал от три месеца до пет години, в подмяна на лихвен %, който нормално е по-висок от обичайните спестовни сметки. И с към момента високи лихвени проценти, можете да спечелите солидна възвръщаемост на парите си, с лихви до 5,5% или по-високи. Ако имате пари в елементарна спестовна сметка, до която няма да имате потребност скоро, можете да увеличите спестяванията си по-бързо, като ги преместите в CD сметка. Въпреки това, в случай че изтеглите пари преди датата на падежа на сметката си, може да получите наказване за предварително изтегляне.

Разгледайте вашите CD варианти тук, с цел да видите какъв брой повече можете да спечелите.

Отворете високодоходна спестовна сметка

Както подсказва името й, високодоходните спестовни сметки носят мощна рентабилност, изключително спрямо обичайните спестовни сметки. Последните данни на FDIC демонстрират, че междинната рентабилност на спестовните сметки е нищожните 0,46%. Въпреки това, нормално можете да спечелите доста по-висок % със спестовна сметка с висока рентабилност. Най-добрите налични сметки през ноември варират от към 4,30% до 4,10% при депозит от $1000. Ако печелите по-малко от 1% в обичайната спестовна сметка, прехвърлянето на вашите средства във високодоходна спестовна сметка може да има смисъл.

„ Високодоходните спестовни сметки са най-хубави за незабавни спестявания и краткотрайни спестявания. цели за срочни спестявания “, споделя Британи Педерсън, шеф по депозитни и разплащателни интервенции в Georgia's Own Credit Union. Както показва Питърсън, вие също можете да получите достъп до парите си когато и да е без наказване за ранно изтегляне. „ Ако имате потребност от спестяванията си в близко бъдеще, без значение дали за нещо планувано или ненадейно, имате доста по-голяма опция за достъп до тях в спестовна сметка с висока рентабилност. “

Научете повече за вашата висока рентабилност варианти за спестовни сметки тук в този момент.

Изплащане на кредитни карти с висока рента

Изплащането на дълг по кредитна карта с висока рента е различен интелигентен финансов ход през 2024 година Не забравяйте, че високите лихвени проценти усложняват дълг бързо и затрудняват изплащането му. Като изтриете дълга си, вие ще освободите повече пари за вашите спестявания, пенсионни вноски или други вложения. Кредитна карта за прекачване на начален баланс от 0% може да ви помогне, като ви даде безлихвен интервал до 21 месеца, което ви разрешава да изплатите главницата по-бързо. Заемите за консолидиране на задължения също могат да бъдат скъп инструмент за понижаване на дълга. Тези персонални заеми нормално идват с закрепени лихвени проценти, по-ниски от процентите по множеството кредитни карти.

Вземете застраховка живот, с цел да отбраните обичаните си хора

Застраховката живот може да подсигурява, че вашите близки няма да останат с финансови тежести, когато преминете. Може да бъде изключително скъпо, в случай че имате подвластни лица, в това число деца, неработещи съпрузи или възрастни родители. Застраховката Живот може да размени изгубен приход и да покрие разноските за живот, с цел да помогне на вашите подвластни лица да избегнат финансова злополука. Докато срочната застраховка живот нормално е по-евтина и може да ви помогне да покриете вашите бази, полиците за цялостен живот натрупват парична стойност с течение на времето и обезпечават спомагателен финансов запас по-късно в живота.

Изградете фонд за незабавни случаи

Експертите постоянно предлагат основаването на фонд за незабавни случаи, покриващ три до шест месеца разноски за живот. Този фонд за черни дни може да ви обезпечи финансова защитна мрежа, от която можете да черпите, в случай че ненадейно загубите приходите си, понесете непредвидени медицински разноски или се сблъскате с друго непланирано финансово задължение. Наличието на задоволително налични пари може да ви помогне да се справите с финансова рецесия, без да нарушавате бюджета си или да прибягвате до задължения с висока рента като кредитни карти, с цел да покриете разноските си.

5 финансови хода, които да избягвате през 2024 година

И ето някои стъпки, които би трябвало да избягвате през идната година.

Използване на вашата кредитна карта

Според Федералния запас междинният лихвен % по кредитната карта е 22,77% и доста издателите на карти начисляват до 30% рента или повече. Разбира се, можете да избегнете заплащането на рента, като изплатите салдото си напълно до датата на падежа. Въпреки това, в случай че сте склонни да вършиме минимални заплащания и да носите салдо от месец на месец, най-добре е да не употребявате кредитната си карта за несъществени разноски.

Кандидатстване за дълг с висока лихва 

< p> Високолихвените кредитни карти и заеми, в това число заеми до заплата, могат бързо да се трансфорат в задължение. Например, съгласно Бюрото за финансова отбрана на потребителите (CFPB), структурата на таксите за заеми до заплата постоянно се равнява на годишен % (ГПР) от близо 400% за двуседмичен заем, което ги прави извънредно сложни за погашение. Натрупващата се рента върху дълга с висока рента може да докара до заплащане на доста повече, в сравнение с сте взели назаем, и да докара до цикъл на задължения, от който е мъчно да се избяга.

Да не надвишавате оптимално своите 401(k)

„ Вярвам, че най-лошият финансов ход, който хората могат да създадат през 2024 година, е да не се възползват изцяло от съвпадението на техните работодатели във връзка с техния пенсионен проект “, споделя Лорънс Спрунг, CFP, създател на Mitlin Financial и създател. „ Няма доста случаи в живота, когато можете да получите „ безвъзмездни “ пари, само че това е един от тях. Ако е допустимо, допринесете за всяка заплата на вашия шеф. Например, в случай че вашият шеф предлага 3% съвпадане, внесете най-малко тази сума на заплата. Стремете се към последователно увеличение на вноските си, в идеалния случай до 10-20% от заплатата ви, в случай че е допустимо.

Да бъдете самодоволни с паричните проблеми

В сложни финансови времена е елементарно да се обезсърчите. Но не подценявайте никакви финансови проблеми, поучава Маркус Холцберг, CFP в Holzberg Wealth Management. „ Бих споделил, че не позволявайте множеството проблеми, които имате с финансовия си живот, да се смесват или да кажете: „ Всичко ще се оправи “. Ако имате въпроси или терзания по отношение на финансовия си живот, направете 2024 година годината, в която ще се организирате финансово и ще разберете проблемите, които може да имате “, споделя Холцберг.

Поставяне на всичките ви финансови запаси в една инвестиция или бранш

Поставянето на всички ваши финансови яйца в една кошница може да бъде рисковано и да докара до обилни загуби. Например, когато балонът на dot-com спукна при започване на 2000-те години, доста вложители, вложили съществено в софтуерни акции, видяха, че портфейлите им внезапно се сринаха, когато Nasdaq Composite падна със 78% за 30 месеца. Ето за какво множеството финансови съветници предлагат да диверсифицирате портфолиото си с композиция от акции, облигации, недвижими парцели и други активи. Добавянето на парченце злато, нормално не повече от 5% до 10%, също може да помогне за стабилизиране на портфолиото ви.

Изводът

С наближаването на новата година, в този момент е идеалното време да прегледате финансовото си положение и да си поставите цели за 2024 година Консултацията с вашия данъчен счетоводител или финансов консултант може да ви помогне да минимизирате налозите и да гарантирате, че всички ходове, които смятате за подобаващи за цялостния ви финансов проект, и ще ви придвижат към задачите ви.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР