Американците отбелязват в събота 20 -ата годишнина от 11 септември,

...
Американците отбелязват в събота 20 -ата годишнина от 11 септември,
Коментари Харесай

Америка е разделена и наранена след 11 септември


Американците означават в събота 20 -ата годишнина от 11 септември, когато като войските най-сетне излязоха от Афганистан, само че националното разделяне - а за президента Джо Байдън политическата заплаха, засенчва всяко възприятие за непосредственост.

Цяло потомство е израснало от сутринта на 11 септември 2001 година

Междувременно създателят на Ал Кайда Осама бин Ладен беше преследван и погубен. Нов небостъргач извиси снага над Манхатън, замествайки кулите близнаци. И преди по-малко от две седмици последните американски бойци излетяха от летището в Кабул, поставяйки завършек на по този начин наречената „ безконечна война “.

Но 11 септември в никакъв случай няма да си отиде изцяло.

Талибаните, които в миналото бяха приютили бин Ладен, още веднъж ръководят Афганистан. Могъщата американска войска е унижена. В залива Гуантанамо обвиненият уредник на 11 септември Халид Шейх Мохамед и още четирима мъже не престават да чакат правосъден развой - девет години след повдигането на обвинявания.

Дори остава загадка цялостната история за това по какъв начин е станала офанзивата. Само предходната седмица Байдън разпореди през идващите шест месеца да бъдат оповестени секретни документи от следствието на ФБР.

Моника Икен-Мърфи, която загуби 37-годишния си брачен партньор Майкъл Икен в Световния търговски център, споделя, че това ще бъде " специфична " годишнина за доста американци.

Но за нея, както и за доста други оживели, болката в никакъв случай не е отслабвала.

" Имам възприятието, че току -що се е случило ", сподели тя пред AФП.

„ Почитайте и си спомняйте “

Както всяка година, елементарни, сърцераздирателни церемонии ще се проведат на всяко от трите места, където похитителите на Ал Кайда разрушиха препълнени самолети, нанасяйки удар по културното, финансовото и политическо сърце на Съединените щати.

Ground Zero в Ню Йорк е мястото, където по-голямата част от почти 3000 смъртни случая, в това число хора от целия свят, бяха убити при първичните детонации, скочиха непосредствено към гибелта си или просто изчезнаха в пъкъла на срутващите се кули.

В Пентагона аероплан раздра огнена дупка в профил на военния център на суперсилата.

А в Шанксвил, Пенсилвания, третата вълна от похитители се разруши в полето, откакто пасажерите дадоха отпор, изпращайки United 93 към земята, преди да доближи задачата си - евентуално постройката на Капитолия на Съединени американски щати във Вашингтон.

Президентът Байдън и първата дама Джил Байдън ще се отбият на всяко едно от тези места в събота, с цел да „ почетат и поменат изгубените животи “, оповестиха от Белия дом.

Афганистан преследва годишнината

Байдън възнамерява това да бъде основен ден в неговото съвсем осеммесечно престояване на президентския пост.

Поемайки го от Доналд Тръмп през януари, до момента в който страната към момента се тресе от нападението на последователи на Тръмп против Конгреса, той даде обещание на американците единение, а отдръпването от Афганистан на фона на годишнината от 11 септември ще бъде огромна част от това.

Тръмп беше заречен на талибаните 1 май като краен период за евакуиране на американските войски, а Байдън промени датата до самия 11 септември.

Дори и да отстъпи към по-малко политически сензитивния краен период 31 август, той явно е желал да поеме контрола както върху отдръпването, по този начин и върху годишнината.

Въпреки това, вместо да управлява събитие, приканващо към единение, Байдън ще обиколи една страна, ядосана за безредната евакуация от Кабул и уязвена от по -широкото осъзнаване на неуспеха и провалянето.

Дори фамозната дарба на Байдън да демонстрира съпричастност, действайки като основен утешител, наподобява се проваля след отдръпването от Афганистан.

На гала по връщането в Съединени американски щати на 13-те американски военнослужещи, убити от нападател -самоубиец в Кабул - последните американци, починали във войната, Байдън се сблъска с яростта на няколко скърбящи родители.

Ядосаният татко на един морски пехотинец сподели по-късно пред кореспонденти, че се е изправил против президента поради гибелта на сина си и че срещата „ не мина добре “.

Майката на различен от починалите военнослужещи разгласява във Facebook пост, в който твърди, че Байдън желае да приказва единствено за „ своята лична тъжна история “ и че го е обвинила, като му е декларирала, „ кръвта на сина ми е по ръцете ви “. По -късно тя предложения Тръмп на погребението.

Когато Байдън обиколи трите обекта в събота, тежестта на 20-годишната история и нуждата някак да се обърне страницата ще лежи на неговите рамене.

Източник: БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР