Американското издание The Week разказва в своя статия за българката

...
Американското издание The Week разказва в своя статия за българката
Коментари Харесай

Пиявиците – защо ги ползваме и откога датира терапията с тях

Американското издание „ The Week ” споделя в своя публикация за българката Цеци Стоянова и нейният нетрадиционен метод за лекуване.
 
Стоянова се среща с него, когато е на 30 години и в началото е била шокирана и ужасена, след което тези усеща отстъпват място на неспокойствие и любознание. Това е повода Стоянова да пътува из цялата си татковина България, написа изданието.

 
В последното търсене на находки за новия и нетрадиционен способ на лекуване, Стоянова и нейният другар се изкачват на далечен рид край град Кърджали, търсейки особено езеро, известно измежду избрани локални поданици.
 
Това се случва по време на пика на лятото и слънцето е трансформирало нормално езеро в пресъхнало тресавище. Стоянова разравя с пръсти калния бряг, с цел да примами това, което преследва от месеци – жадна пиявица.

 
В момента Цеци Стоянова е заобиколена от национални средства и различна медицина. Ако някой в фамилията й има простуда или грип, той бива третиран с вендузи с огън върху гърба си. Но нейната същинска пристрастеност са пиявиците. Тя ги употребява всекидневно в продължение на години.-->
 
Затова, когато чула за езеро някъде в Южна България, цялостно с „ извънредно лековито многообразие от пиявици “, тя потеглила към мястото.
 
Лечебната мощ на пиявиците датира от хиляди години в гробниците на египетските фараони, загатва се в стихове от древногръцката лирика и ранни медицински трудове на арабски, китайски и санскрит.

 
Гръцкият мъдрец Хипократ, именуван от време на време „ бащата на медицината “, твърди, че оказват помощ при заболявания, зародили от дисбаланс на телесните течности. Той декларира, че освобождението на " нечиста " кръв може да предотврати заболявания и да лекува. Лекарите одобряват съвета драговолно. В книгата от 2018 година „ Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine and Mysteries of Blood “, журналистката Роуз Джордж се показва в поддръжка на този различен медицински метод.
 
За ранните лекари, които желаят да отърват пациентите от това, което имат вяра, че е вреден остатък от кръв, пиявиците са съвършена опция. Различните култури употребяват редица типове за кръвопускане, само че най-известният е Hirudo medicalis, прочут още като европейска здравна пиявица.

 
През Средновековието потреблението на пиявици се популяризирало, когато бръснари добавяли животните към инструментариите си от бръсначи и ножици.
 
Манията с пиявици доближава върха си при започване на 1800 година, когато прочут френски хирург на име Франсоа Бруса твърди, че съответна болест произтича от инфектиране в червата и може да бъде облекчена посредством кървене. Тъй като разрязаните тъкани са склонни към зараза и постоянно отделят прекалено много кръв, Бруса се застъпва за потреблението на пиявици като по-безопасна опция.
 
В „ Биотерапия - история, правила и процедура “, учебник за потреблението на живи организми при лекуването на заболявания, създателите Олга Гилева и Коста Мумкоглу изясняват, че лекарите от целия свят, от Бразилия до Източна Европа, са употребявали пиявици, с цел да лекуват всичко - от главоболие до епилепсия и туберкулоза. Руските императори и британските благородници употребявали пиявици, когато се разболявали. Бродирани пиявици украсявали дамските рокли във Франция. Лекарите предписват съществата с такава гняв, че популациите с пиявици в цяла Европа стават нищожни.

 
В последна сметка кръвосмученето изчезва с появяването на антибиотици и възхода на актуалната медицина. Но използването на пиявици не е изчезнала. Терапията оцелява за лекуване на болежка и понижаване на възпалението дружно с други евтини национални средства, изключително в Източна Европа, където някои аптеки продават пиявици в буркан и през 60-те години.
 
Днес потреблението на пиявици за здравно лекуване се назовава хирудотерапия. Много от неговите професионални практикуващи, наречени хирудотерапевти, предизвикват лечението с пиявици за лекуване на дълъг лист от медицински положения, от астма до неплодородие. Чрез места като Академията по хирудотерапия в Лас Вегас - която таксува с 10 000 $ за цялостния си курс - съвсем всеки може да се сертифицира в практиката.

 
Някои хирудотерапевти се специализират в козметични процедури и оферират пиявици за лице, при които кървавото наличие на стомаха на пиявицата се разстила върху лицето на клиента в лепкава маска, която би трябвало да понижи бръчките и да разкрие блестяща кожа. Знаменитости като актрисата Деми Мур и модела Миранда Кер приказват за тази процедура, повишавайки известността й през последните години.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР