Американско-руски двоен гражданин, работещ за Радио Свободна Европа, беше задържан

...
Американско-руски двоен гражданин, работещ за Радио Свободна Европа, беше задържан
Коментари Харесай

Американски гражданин, работещ като журналист, задържан в Русия

Американско-руски двоен жител, работещ за Радио Свободна Европа, беше арестуван в Русия и упрекнат, че не се е записал като задграничен сътрудник, заяви финансираната от Съединени американски щати новинарска организация в сряда.

Алсу Курмашева сега работи като публицист и редактор в татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и е основана в Прага.

Според нейния шеф Курмашева е била арестувана на 2 юни в град Казан в Русия, до момента в който чакала противоположен полет за Чехия. Тя е пристигнала в Русия на 20 май по наложителен фамилен въпрос, сподели RFE/RL.

RFE/RL сподели, че чиновниците на летището в Казан в началото са конфискували и двата й паспорта и скоро по-късно е била санкционирана, тъй като не е записала американския си паспорт при съветските управляващи. Курмашева чакаше връщането на паспортите си, когато на 18 октомври бяха оповестени нови обвинявания, сподели RFE/RL, добавяйки, че е била упрекната в отвод да се записва като непознат сътрудник.

Изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Джефри Гедмин излезе с изказване в сряда, призовавайки за незабавното освобождение на Курмашева.

 Андерсън Купър интервюира членове на фамилията на Гершкович в четвъртък, 28 септември. class= Андерсън Купър интервюира членове на фамилията на Гершкович в четвъртък, 28 септември. CNN

Според RFE/RL Курмашева е умел публицист, който от доста години написа за живота на етническите малцинства в съветските райони Татарстан и Башкортостан. Курмашева рапортува за цивилен начинания, ориентирани към отбраната и запазването на татарския език и просвета в лицето на възходящия напън от страна на съветските управляващи, сподели RFE/RL.

Русия разшири своя закон за „ задграничните сътрудници “ през 2022 година след пълномащабното си навлизане в Украйна, което значи усилване на репресиите против свободата на словото и опозицията при президента Владимир Путин. Сега освен лица или организации, получаващи финансиране от чужбина, се смятат за задгранични сътрудници, само че и всеки, който е „ получил поддръжка и (или) е под непознато въздействие “.

CNN се свърза с Държавния департамент на Съединени американски щати и посолството на Съединени американски щати в Москва за коментар.

През март 2023 година репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович беше задържан по време на работно пътешестване в Русия и упрекнат в шпионаж – обвинявания, които той и работодателят му изрично отричаха. Той е първият американски публицист, упрекнат в шпионаж от Москва от 1986 година, когато американският кореспондент Ник Данилоф беше арестуван по сходно обвиняване. Ако бъде приет за отговорен, Гершкович е изправен пред 20 години затвор.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР