Американският учен Крейг Венър си спечели прозвището Новият Бог, след

...
Американският учен Крейг Венър си спечели прозвището Новият Бог, след
Коментари Харесай

Създадоха изкуствена форма на живот

Американският академик Крейг Венър си завоюва прозвището " Новият Бог ", откакто той и екипът му съумяха да основат изкуствена форма на живот.

Венър и останалите учени построиха генома на бактерия и го сложиха в приемна клетка, с цел да основат това, което дефинират като първата в света синтетична форма на живот, оповестява вестни " Гардиън ".

В биологията геном на даден организъм е цялата негова наследствена информация. Нарича се още главно число. Наследствената информация се кодира в ДНК на организма и включва както гените, по този начин и некодиращите последователности от ДНК. Терминът е въведен през 1920 година от професора по ботаника в Хамбургския университет в Германия Ханс Винклер. Геном е комбиниране на термините ген и хромозом.

Експериментът на американските учени е апетитен като революционен и прави първата крачка към основаване на организми не посредством еволюция, а посредством построяването им.

Екип от 20 учени, 10 години и 40 милиона $. Толкова време и средства е лишило откритието. Венър дефинира триумфа си като " решителен миг в биологията ". Генетикът обяснава, че достижението му слага началото на нова ера. В нея животът ще бъде създаван, с цел да оказва помощ на човечеството, като стартира от бактериите, които създават биогорива, гълтам въглероден диоксид от атмосферата и даже създават ваксини.

Подвигът на Венър вбеси критиците и религиозни групировки. Те жигосаха учените. Доводът им е, че изкуствените организми могат да попаднат отвън следената среда, да провокират екологичен безпорядък или да бъдат превърнати в биологични оръжия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР