Американският учен-астроном Вера Рубин стана покровителят“ на графичната архитектура на

...
Американският учен-астроном Вера Рубин стана покровителят“ на графичната архитектура на
Коментари Харесай

NVIDIA RTX 6000: графичните процесори R100 Rubin ще влязат в масово производство към края на 2025 г.

Американският учен-астроном Вера Рубин стана „ настойникът “ на графичната архитектура на хипотетичните видеокарти NVIDIA RTX 6000. Въпреки че компанията към момента не е оповестила публично това име, то е известно от несъмнено време след теча от Kopite7kimi. Компанията неотдавна показа най-мощния си чип Blackwell B100, който ще участва във видеокартите от тази година.

Анализаторът Минг-Чи Куо оповестява, че графичният процесор R100 ще влезе в всеобщо произвеждане преди края на 2025 година Производството на готовите сървърни решения ще започва не по-рано от първото тримесечие на 2026 година Става дума точно за периодите на произвеждане, а не за доставката.

NVIDIA към момента завърши спецификациите на новия си чип, като размер на кристала и опаковката. В момента се преглеждат три разновидността, в това число и потребление на опаковката CoWoS-L, която към този момент намира приложение в графичните процесори на Blackwell. Съобщава се още, че Rubin ще употребява TSMC N3 софтуерния развой.

Едно от нещата, върху които NVIDIA се е фокусирал в архитектурата Rubin, е потреблението на електрическа енергия. Високите разноски за сила могат да спрат клиентите да купуват мощните компютри. GPU Blackwell B200 може да употребява до 1000 вата. Анализаторът удостоверява предходните данни, че Rubin употребява 4x HBM4 стека с високоскоростна памет. Все още липсват детайлности по отношение на суперчиповете, основани на новата архитектура, сходна на GH200 или GB200.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР