Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи

...
Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи
Коментари Харесай

Американски астрономи получиха най-ясните снимки на слънчевата повърхност

Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи най-подробните и ясни фотоси на повърхността на Слънцето, заяви ТАСС.

Най-детайлните изображения до момента ще оказват помощ на астрономите да дешифрират данните, които сондата Паркър събира, се показва в известие на пресслужбата на Националния теоретичен фонд на Съединени американски щати.

Телескопът е ситуиран на хавайския о. Мауи. Снимките демонстрират повърхността на Слънцето като мрежеста конструкция. " Магнитното поле на Слънцето си остава съществена спънка за нас. За да разбираем всички негови съществени секрети, би трябвало освен да огледаме и най-дребните му елементи от разстояние от 150 млн. км, само че и с огромна акуратност да измерим силата и посоката на магнитното поле както на повърхността, по този начин в атмосферата на звездата ", сподели ръководителят на плана Ди Кей Ай Ес Ти Томас Римел.

Слънцето е топка кипяща плазма, чиито връхни пластове непрекъснато се смесват. Това в комбиниране с високата електропроводимост на материята му основават мощно магнитно поле. Линиите на това поле постоянно излизат отвън рамките на по-плътните пластове на Слънцето и се взривяват, което води до появяването на петна, стихии и мощни коронарни изригвания, евентуално способни да унищожат цивилизацията и живота на Земята.

Учените към момента не могат да обяснят по какъв начин тъкмо пораждат тези катаклизми, както и за какво атмосферата на Слънцето е няколко хиляди пъти по-гореща от неговата повърхнина. Не е ясно и по какъв начин се поражда слънчевият вятър - мощният поток парещ газ, който непрекъснато се излъчва от Слънцето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР