Американският технологичен гигант Amazon обяви ръст на приходите от 9%

...
Американският технологичен гигант Amazon обяви ръст на приходите от 9%
Коментари Харесай

Amazon отчете 32% ръст на приходите от реклама

Американският софтуерен колос Amazon разгласи растеж на приходите от 9% за четвъртото тримесечие на предходната година.

Amazon предвижда, че приходите за първото тримесечие на тази година ще са сред 112 и 117 милиарда $, което е малко под предварителните упования на анализаторите за към 120 милиарда $ оборот.

Оперативната облага през четвъртото тримесечие пък се чака да бъде в диапазона от 3 до 6 милиарда $.

Продажбите за четвъртото тримесечие бележат растеж от 9.4% до 137.4 милиарда $. Това е първият интервал на едноцифрен напредък на Amazon от 2017 година насам.

Но макар малко по-слабата прогноза за продажбите, Amazon даде на вложителите задоволително убеденост, че растежът ще се възвърне, написа CNBC.

Amazon за първи път разкри данни за приходите от бързо развиващия се рекламен бизнес. Продажбите на рекламни услуги нарастват с 32% на годишна база до 9.7 милиарда $ през тримесечието.

Въпреки че рекламата постоянно е била обсъждана като непряк бизнес за Amazon, компанията към този момент е трета на пазара в Съединени американски щати - след Гугъл и Фейсбук. Гугъл регистрира доходи от реклами за четвъртото тримесечие от 61.2 милиарда $, до момента в който Фейсбук означи рекламни продажби от 32.6 милиарда $ за същия интервал.

Компанията регистрира възвръщаемост от близо 12 милиарда $ от инвестицията си в компанията за електрически транспортни средства Rivian, която реализира IPO през ноември предходната година.

Главният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси, който наследи Джеф Безос предходната година, сподели, че пандемията продължава да основава провокации пред Amazon. Изправена пред тежък пазар на труда, компанията предходната година усили заплатите до приблизително 18 $ на час, с цел да притегли служащи и усили тласъците, предлагайки бонуси за сключване на стойност до 3000 $ на някои пазари.

Компанията увеличи и цената на абонамента за услугите Prime за първи път от четири години. Годишното участие в Prime към този момент ще коства 139 $ по отношение на досегашните 119. Промяната ще влезе в действие за новите членове на 18 февруари, а за актуалните членове - след 25 март.

Облачният бизнес на Amazon регистрира мощни резултати през четвъртото тримесечие на предходната година. Приходите на Amazon Web Services се повишават с съвсем 40% до 17.78 милиарда $, надминавайки оценките на анализаторите.

Книжата на Amazon нарастнаха с цели 14% в следборсовата търговия в четвъртък. Ако те запазят възходящата наклонност и в петък, това ще бъде най-големият им еднодневен растеж от 2012 година насам.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР