Американският сенатор-ветеран Даян Файнщайн почина на 90

...
Сенаторът-ветеран Даян Файнщайн, титан в политическата история на САЩ, който
Коментари Харесай

Сенаторът-ветеран Даян Файнщайн, титан в политическата история на САЩ, който отбеляза поредица от законодателни постижения по време на пионерска тридесетилетна кариера в Сената, почина на 90-годишна възраст, съобщиха американски медии в петък.

Файнщайн, най-възрастният член на Сената, се славеше като пионер за жените в политиката и изключително ефективен законодател. По време на кариерата си, започнала в местното калифорнийско правителство, тя се превърна в строга проверка на администрациите и от двете страни.

Тя вече беше обявила пенсионирането си този февруари, тъй като здравето й се влоши и след редица погрешни стъпки, които застрашиха нейното наследство.< p>Калифорнийката, която овдовя миналата година, стана първата жена кмет на Сан Франциско след фаталната стрелба през 1978 г. на Харви Милк, единственият открито гей политик в страната, и кмета Джордж Москоун от недоволен бивш колега.

Други драматични моменти включително оцеляла при опит за бомбардиране на дома й. Тя също беше близо до сцената на позорно двойно убийство в Сан Франциско.

Не се очаква смъртта й да промени тесния баланс на силите в Сената, като демократическият губернатор на Калифорния назначи нейна временна заместничка.

Обобщавайки нейната отдаденост на обществената служба, Файнщайн веднъж каза, че „дори с разделен Конгрес, ние все още можем да приемаме законопроекти, които ще подобрят живота. Всеки от нас беше изпратен тук, за да решава проблеми.“

„Това съм правил през последните 30 години и това е, което планирам да правя през следващите две години.“

Демократите в родния й щат водеха почести, тъй като новината за смъртта на сенатора хвърли петна върху процедурите в Конгреса, като служителите поставиха цветя на бюрото на Фейнщайн в залата на Сената, според Fox News.

„Тя беше пионер и посвети живота си на обществена служба,” каза Дейвид Валадао, член на делегацията на Калифорния в Камарата на представителите.

Икона в политиката на Сената, която пое ръководството на стотици законопроекти, Файнщайн се издигна до председателството на могъщата комисия по разузнаването – още едно първо за жена.

Нейните постижения включват написването на забраната за автомати от 1994 г. и изготвянето на доклад от 6700 страници за програмата за изтезания на ЦРУ по време на „войната срещу тероризма“ на САЩ.

Но това беше в родния й щат на Калифорния, където за първи път остави своя отпечатък.

Като първата жена президент на Надзорния съвет в Сан Франциско, Файнщайн поведе града през вълнението, последвало фаталните стрелби през 1978 г. на Милк.

Тя замени кмета и служи в продължение на 10 години като безсмислен прагматик, желаещ да работи от другата страна на пътеката, балансирайки девет последователни бюджета и обявен за „Най-ефективен кмет“ на нацията от библията на местното управление City and State Magazine.

Напоследък пандемията и влошеното здраве на нейния съпруг ограничи публичните й изяви извън Конгреса и тя се сблъска с нарастващи опасения относно намаляващите си когнитивни способности, повдигнати от личности в собствената й партия.

Най-младият член на Конгреса, 26-годишният Максуел Фрост, описва Файнстийн като „шампион за предотвратяване на насилието с огнестрелно оръжие, който преодоля бариерите на всички нива на управление.“

„Нямаше да имаме забрана за нападателни оръжия, ако не беше сенатор Файнщайн и благодарение на нейната неуморна работа ние ще я спечелим обратно“, написа той в социалните медии.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР