Американският режисьор, сценарист и продуцент Боб Рафелсън почина на 89-годишна

...
Американският режисьор, сценарист и продуцент Боб Рафелсън почина на 89-годишна
Коментари Харесай

Пощальонът позвъня два пъти за режисьора Боб Рафелсън

Американският режисьор, сценарист и продуцент Боб Рафелсън умря на 89-годишна възраст в дома си в Аспън, Колорадо, заобиколен от най-близките си, заяви Variety.

Той е роден на 21 февруари 1933 година в Ню Йорк, а през 1962-ра дружно със фамилията си се мести в Холивуд. Първоначално учи философия, работи като диджей, редактира превода на титри за японски филми, написа „ добавени “ разговори към телевизионни акомодации на пиеси от Шекспир и Ибсен. Един от първите планове, които му носят известност, е сериалът за рокгрупата The Monkees, чийто съосновател е. Всъщност бандата е основана по модела на британците „ Бийтълс “ особено за ситкома, който през 1967 година е почетен с премия „ Еми “. Година по-късно за групата излиза и игрален филм „ Глава “, сюжета за който Боб написа със своя добър другар Джак Никълсън.

Вокалистът и барабанист Мики Доленц – последният жив от групата The Monkees, направи изказване след гибелта на Рафелсън. „ През пролетта на 1966-а прекъснах следването си по архитектура в Trade Tech в Лос Анджелис, с цел да се явя на прослушване за ново тв шоу, наречено The Monkees. Един от основателите и продуцент на шоуто беше Боб Рафелсън. Първоначално аз го помислих за артист, който също е там за кастинга… Излишно е да изяснявам, че получих ролята и тя изцяло промени живота ми. За страдание Боб си отиде предходната нощ, само че преди този момент аз имах шанса да му изпратя известие, с цел да му кажа какъв брой ще съм му постоянно признателен за това, че той видя нещо у мен. Благодаря ти от дълбините на сърцето си, приятелю “, декларира Доленц.

Сред паметните филми на Рафелсън са „ Пет леки пиеси “, „ Пощальонът постоянно звъни два пъти “, „ Стой гладен “, „ Кралят на Марвин Гардънс “, „ Черната вдовица “, „ Лунните планини “, „ Кръв и вино “, Porn.com и други Той е продуцент на холивудските класики „ Последната прожекция “ на режисьора Питър Богданович и „ Волният ездач “ на Денис Хопър. Рафелсън ще бъде запомнен с това, че е дал подтик на ранните кариери на артисти като Джеф Бриджис, Сали Фийлд, Арнолд Шварценегер, Елън Бърстин и други

За своя филм „ Пет леки пиеси “ Рафелсън има 4 номинации за награди „ Оскар “ през 1971 година – в това число за най-хубав филм и най-хубав автентичен сюжет. Главната роля в лентата е поверена на Джак Никълсън, който с нея печели първата си номинация „ Оскар “ за най-хубав артист. Режисьорът открива с Никълсън плодотворно дългогодишно партньорство („ Кралят на Марвин Гардънс “, „ Пощальонът… “, „ Мъжки неприятности “, „ Кръв и вино “ и др.). За творбата рецензията написа, че Рафелсън е „ придал с нея европейска сензитивност на американското кино “. Той е повлиян от френската нова вълна, а Ингмар Бергман става негов обожател.

Бракът на Рафелсън с Тоби Кар, дизайнерка на ранните му филми, приключва с бракоразвод. Животът му в оня интервал е белязан от покруса, когато 10-годишната им щерка Джули умира при детонация на печка в дома им през 1973 година „ Това засегна всичко, което Боб по-късно сътвори “, изяснява негов другар. След 70-те години Рафелсън се насочва към мрачни ноар филми. Преди две десетилетия се отдръпва от Холивуд, с цел да се отдаде на грижи за двамата си сина, които има с втората си брачна половинка Габриел Таурек. Тя остава с него до края.

Режисьорът е считан за бунтовник, антиконформист и новобранец в холивудското кино, каквито най-често са и неговите екранни герои.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР