Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са

...
Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са
Коментари Харесай

Борисов сюрпризира НАТО с военния център във Варна

Американският президент Доналд Тръмп и българският министър председател Бойко Борисов са договорили координационния център на НАТО във Варна, без той да е бил утвърден от Алианса. Това стана ясно при срещата на Борисов с шефа на Алианса Йенс Столтенберг в централата на военната конструкция в Брюксел. От думите на Столтенберг се разбра, че за него и организацията концепцията за центъра в България е вест.

" България предложи разполагане във Варна на координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море ", разгласи в четвъртък генералният секретар на НАТО  на конференция с българския министър председател в Брюксел. „ Обсъдихме това предложение ", сподели той. Столтенберг изясни, че сега тези функционалности са предоставени на Щаба на военноморските сили на НАТО във Англия. Борисов означи, че и в този момент България има координационни функционалности и тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са упражнявали „ един до друг с украинския и грузинския флот “.

Въпросният център бе заложен в взаимното изказване след срещата сред Тръмп и Борисов в Белия дом. В него бе записано, че  " САЩ приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие ". Според известието става дума за провеждане на военноморски интервенции за подсилване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса. След това виновни фактори се заеха да дедраматизират новината, обяснявайки, че това не е никаква военна база, а единствено някакъв център. 

България остава зает и виновен съдружник на НАТО, само че без да подценява стратегическия си разговор с Русия, бе главното обръщение на премиера Борисов.

В четвъртък българският премиер отбеляза, че има авансово съглашение за координационния център, който ще има " сдържащ " темперамент. „ Целта му ще бъде да има извънредно възпиращо деяние. Ние не настояваме, а предлагаме основаването на този координационен център. Ние постоянно сме срещу военни флоти в Черно море. Центърът би трябвало да играе единствено възпираща роля ", сподели още той. Борисов добави, че София подкрепя укрепването на НАТО в Черно море, „ застава зад мир и дипломация в района, за постоянни връзки с всички страни, в това число Русия и Турция ". Премиерът разказа центъра в подтекста на Русия. „ Именно по тази причина работя толкоз интензивно за взаимния план за АЕЦ „ Белене “ и за „ Балкански поток ". Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в Европейски Съюз, нищо скрито и прикрито не вършим. И по тази причина се надявам, че подписаното с президента Тръмп съглашение за координационния център във Варна среща голяма поддръжка и от НАТО “, сподели министър председателят, независимо че именно Москва ще е срещу сходен център да е толкоз покрай границите й. " България има големи благоприятни условия. В нашия район НАТО е единственият поръчител за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно - Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, с цел да сме мощни и да възпираме ", съобщи още министър председателят. „ Не можем да заместим Турция, тя държи проливите, тя държи Сирия и Ислямска страна. Моето мнение постоянно е било дипломация и мир “, разяснява още той военните наказания, които се обмислят от съюза за южната ни съседка.
Ден след визитата на Борисов в Съединени американски щати се разбра, че концепцията за центъра сигурно се прави " на коляно " и не е сигурна. Тогава военният министър Каракачанов разгласи, че в действителност България се конкурира с Турция и Румъния къде да е той. Силовият вицепремиер твърдеше, че концепцията за  центъра била наследена от  " правителството на Орешарски "   от времето на срещата на високо ниво в Уелс през 2014 г.  Щом за центъра се приказва на толкоз високо равнище, явно Съединени американски щати ще упорстват той да е точно във Варна. Въпросът е дали всички страни в НАТО ще са съгласни. „ Различията в НАТО не ни тормозят, тъй като това е обикновено за съюз от демократични страни. Това обогатява в допълнение организацията “, разяснява Борисов на конференцията.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР