Американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски

...
Американският президент Джо Байдън проведе разговор с лидерите на съюзничeски
Коментари Харесай

Политико: Байдън е казал на евролидерите, че Путин може да нападне Украйна на 16 февруари

Американският президент Джо Байдън организира диалог с водачите на съюзничeски страни. Участниците в диалога показаха паника от скупчването на съветски войски към Украйна и обявиха предпочитание за дипломатическо решение на рецесията, съобщи Ройтерс, като се базира на Белия дом.

Лидерите " потвърдиха своята поддръжка за суверенитета на Украйна ", сподели Белият дом след видеоконферентния диалог, в който са взели участие канадският министър председател Джъстин Трюдо, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, английският министър-председател Борис Джонсън и други.

В. " Политико " заяви, като се базира на осведомени източници, че в диалога Байдън е споделил, че Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Според изданието Вашингтон е уведомил своите съдружници, че сходно нахлуване може да бъде предшествано от ракетни удари и хакерски атаки.

Европейски представители, представени от вестника, обаче са споделили друго виждане.

Британски чиновник е споделил - " ние имаме друго пояснение " на разследващите данни за датата 16 февруари. Двама дипломати от Европейския съюз са изразили още по-скептично мнение, като единият е декларирал, че " те към момента отхвърлят да одобряват това ". По думите му " то би било такава неточност на Путин ". " Войната има висока цена, Украйна ще се бие с всички сили ", е споделил той.

Американският президент Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин ще беседват по телефона през днешния ден, съобщи представител на Белия дом, представен от Ройтерс.

,,Те ще беседват в събота сутринта. Русия предложи телефонен диалог в понеделник. Ние направихме контрапредложение за събота и те приеха'', сподели служителят.

Преди това Кремъл съобщи, че Путин и Байдън имат намерение да проведат телефонен диалог през днешния ден по самодейност на американската страна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че диалогът се възнамерява за събота вечер московско време.

Съобщението за планувания диалог сред двамата водачи беше направено, откакто Съединени американски щати обявиха, че Русия е струпала задоволително войски до Украйна, с цел да стартира огромно нахлуване, осведоми Българска телеграфна агенция.

По-рано американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че вероятно нахлуване против Украйна може да стартира с удар по въздух и ракетни офанзиви.

Междувременно Руското външно министерство сподели, че западните страни благодарение на медиите популяризират погрешна информация, намеквайки, че Русия може да възнамерява навлизане в Украйна, съобщи Ройтерс.

Според министерството западните страни се пробват да отклонят вниманието от личните си нападателни дейности.

Затова най-висшите военни на Русия и Съединени американски щати разговаряха по телефона на фона на напрежението към Украйна, съобщи Ройтерс, като се базира на организация Интерфакс.

Началникът на генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Марк Мили са разискали интернационалната сигурност, заяви министерството на защитата на Русия. Изявлението не съдържа повече детайлности.

Президентите на Съединени американски щати и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, ще беседват също по телефона, сподели представител на Белия дом, представен от Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че диалогът ще е довечера московско време.

Вчера Съединените щати предизвестиха, че Русия е струпала към Украйна задоволително войски, с цел да стартира нахлуване в прилежащата страна. Остава неразбираемо дали Путин е издал заповед за офанзива, посочи съветникът на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан.

В същото време той увери, че нашествието може да стартира " във всеки един миг ". Съветникът в Белия дом за националната сигурност позволи, че съветското военно навлизане в Украйна може да стартира с удар по въздуха. Затова той прикани американците, които към момента са в тази страна, да я изоставен в идващите 24-48 часа, тъй като едно въздушно нахлуване ще затрудни заминаването им.

Съливан не показа съответни доказателства в поддръжка на своите изказвания, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на Съединени американски щати ще разгласи през днешния ден, че целият личен състав на посолството на страната в Киев би трябвало да напусне Украйна на фона на опасенията от съветска инвазия, споделиха представители на американските управляващи, представени от Асошиейтед прес. Засега няма коментар от Държавния департамент.

Редица американски съдружници приканиха своите жители да изоставен Украйна.

Сред тях са Англия, Латвия и Норвегия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР