Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава

...
Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава
Коментари Харесай

Байдън призна официално арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън разгласи в публично изказване, че признава всеобщата крах на арменци в Османската империя при започване на XX век за " геноцид ".
Президентът на Съединени американски щати назова събитията от началото на XX век в Османската империя " арменски геноцид ", заяви ТАСС, представена от БГНЕС. Предшествениците на Байдън като държавен глава до момента избягваха да употребяват термина.
 Арменският геноцид беше разискван в Народното събрание, Ива Митева не разреши едноминутно безмълвие поради правилника Арменският геноцид беше разискван в Народното събрание, Ива Митева не разреши едноминутно безмълвие поради правилника
На днешното пленарно съвещание депутатите разискаха арменския геноцид. Пръв изявление направи националният представител Арман Бабикян от &...
„ Всяка година на този ден си спомняме всички, които са починали вследствие на арменския геноцид по време на Османската империя, и още веднъж се ангажираме да предотвратим повторението на сходни зверства “, съобщи президентът в документално изказване, публикувано в памет на жертвите на събитието. „ Започвайки от 24 април 1915 година, когато османските управляващи арестуват представители на арменската интелигенция и водачите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на гибел като част от акция за изтребване “, се споделя в изказването на Байдън.
„ Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски: „ Голямото безчовечие “). Ужасите от случилото се в никакъв случай няма да бъдат забравени от историята “, акцентира президентът на Съединени американски щати.
По-рано Байдън предизвести турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за идното самопризнание в телефонен диалог. Анкара неведнъж отхвърля изказванията за " геноцид " на арменците и предизвестява Съединени американски щати да не го признават.
Въпреки че този ход е чисто алегоричен, той към този момент провокира остри рецензии от страна на наследницата на Османската империя. „ Турция изцяло отхвърля изказването на Байдън, в което той признава арменския геноцид “, сподели турският външен министър Чавушоглу. „ Турция няма да взема уроци от никого за своята история “.
 Турция отново недоволства поради американското самопризнание на арменския геноцид Турция отново недоволства поради американското самопризнание на арменския геноцид
" Резолюцията на Сената на Съединени американски щати по отношение на признаването на " арменския геноцид " в Османската империя през 1915 година е безотговорна стъпка,...
Президентът Реджеп Ердоган от своя страна упрекна " трети страни " в интервенция в турските каузи, заяви AFP. " Никой няма изгода от диспути, които би трябвало да се организират от историци, само че са политизирани от трети страни и се трансформират в инструмент за интервенция у нас ", сподели Ердоган в обръщение до арменския патриарх в Истанбул.
Премиерът на Армения приветства признаването от Байдън на геноцида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР