Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин

...
Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзинпин обсъдиха в телефонен разговор Тайван, Украйна и Филипините

Американският президент Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Цзинпин разговаряха през днешния ден за първи път по телефона след срещата им през ноември в Калифорния, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Целта на Байдън бе да понижи напрежението сред двете страни преди встъпването в служба на новия президент на Тайван през май, означи английската организация.

Американският водач се очакваше да употребява телефонния диалог сред двамата, с цел да удостовери поддръжката на Съединени американски щати за политиката на Пекин за " един Китай " и да повтори какъв брой са значими мирът и стабилността в Тайванския пролив, сподели неизвестен почитан представител.

Байдън и Си се съгласиха през ноември да възстановят връзката си по въпроси, свързани с армията, и да си сътрудничат за прекъсването на производството на фентанил. Двамата не бяха разговаряли по телефона от юли 2022 година. След срещата им през ноември Байдън съобщи пред кореспонденти, че не е трансформирал мнението си, че Си е деспот - изявление, което разгневи Китай.

Китай счита Тайван, самостоятелен остров, в който се създават демократични избори, за част от територията си и неотдавна отстрани от бюджета си формулировката за " спокойно обединяване ". Тайван мощно се опълчва на китайските искания за суверенитет и споделя, че само жителите на острова могат да вземат решение какво да бъде тяхното бъдеще.

Настоящият вицепрезидент на Тайван Уилям Лай, който Пекин смята за сепаратист, завоюва през януари президентските избори и Китай усили натиска си против Тайван преди встъпването му в служба през май.

Днес Си и Байдън са разискали още въпроси, измежду които поддръжката на Китай за войната на Русия против Украйна, икономическите си връзки, нарушаването на човешките права в Синцзян, както и денуклеаризацията на Корейския полуостров, съобщи американският представител.

Байдън се чака да предизвести Китай по отношение на повишаването на напрежението в Южнокитайско море, за чиято територия Китай претендира съвсем изцяло в прорез с интернационалното право.

" Президентът евентуално ще изрази безпокойството си за дестабилизиращите дейности на Китай в Южнокитайско море, в това число и за рисковите неотдавнашни дейности от страна на китайската брегова защита против рутинните морски интервенции на Филипините ", съобщи длъжностното лице.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай, които са напрегнати, се утежниха предходната година, откакто хипотетичен китайски шпионски балон за наблюдаване бе свален от американски изтребител.

През последните месеци имаше знаци, че връзките сред Съединени американски щати и Китай се усъвършенстват, като и двете страни започнаха дейности за обновяване на каналите си за връзка. Мерките бяха взети в миг, в който връзките сред двете международни суперсили бяха стигнали най-ниското си равнище от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Китайският министър на външните работи Ван И се срещна през януари със съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, а по-късно се срещна през февруари с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Финансовата министърка Джанет Йелън се чака да пътува до Китай този месец.

Байдън и Си през днешния ден са разговаряли и за методите, по които да управляват конкуренцията между тях, да заобикалят спорове и да държат отворени каналите за връзка.

" Силната конкуренция изисква засилена дипломация за ръководене на напрежението, превъзмогването на неправилни схващания и предотвратяването на нежелани спорове. И този диалог е един от методите за това ", сподели високопоставеният американски представител.

Администрацията на Байдън наложи забрани за продажба на избрани технологии на китайски компании и съобщи, че повода са опасности за националната сигурност. Китай упрекна Вашингтон, че " трансформира в оръжия " икономическите и комерсиалните връзки.

Двамата водачи през днешния ден разискват и сфери, в които ползите на Китай и Съединени американски щати съответстват, като да вземем за пример напъните за прекъсване на наркотрафика, рисковете и сигурността по въпроса за изкуствения разсъдък, възобновяването на връзката сред армиите на двете страни, както и напъните за битка с изменението на климата, съобщи представителят.

Китайската държавна телевиция осведоми сбито за диалога, като означи, че двамата водачи са разискали вижданията си за връзките сред Съединени американски щати и Китай, както и въпроси от общо значение.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР