Американският посланик Херо Мустафа е посетила в четвъртък АЕЦ "Козлодуй",

...
Американският посланик Херо Мустафа е посетила в четвъртък АЕЦ "Козлодуй",
Коментари Харесай

САЩ лансират руският реактор за АЕЦ Белене да отиде в АЕЦ Козлодуй

Американският дипломат Херо Мустафа е посетила в четвъртък АЕЦ "Козлодуй ", с цел да изследва опцията за партньорство при създаване на решение за бъдещите енергийни потребности на България.

Визитата е продължение на Меморандума за съгласие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели, подписан сред Съединени американски щати и България на 23 октомври.

Посланикът и управлението на АЕЦ "Козлодуй " са разискали по какъв начин Козлодуй се възползва от преимуществата в инфраструктурата и човешкия капитал, които би трябвало да го трансфорат в център на българската нуклеарна енергетика за идващите генерации. Според известие на американското посолство двете страни са разискали хибридно решение, което оптимално да употребява оборудването, което България е закупила преди за плана "Белене ", допълнено от най-хубавите в класа технологии от редица западни снабдители.

Такъв план би бил по-устойчив от финансова позиция по отношение на други варианти и би се възползвал от към този момент съществуващите огромни механически, екологични и сеизмични преимущества на Козлодуй, висококвалифициран личен състав, център за образование, ограничения за сигурност и сигурност и инфраструктура за транспорт на електрическа енергия, се споделя в официалното съобщение за визитата на Херо Мустафа.

"Успешният хибриден план в Козлодуй би подсигурил огромен размер от безвредна, надеждна, безвъглеродна сила за българските жители, като в същото време укрепва енергийната самостоятелност и сигурност на България ", показват от американското посолство.

Засега няма реакция от българското държавно управление.

През октомври обаче стана ясно, че държавното управление е упълномощило на министъра на енергетиката, а посредством нея на БЕХ, да влезе в договаряния с компании в Съединени американски щати за изследване на технологии в нуклеарната енергетика, в това число за дребни модулни реактори. Петкова посочи, че това е обвързвано с построяването на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Теменужка Петкова разясни, че рестартирането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” е обвързвано с декарбонизацията на стопанската система и задачата за нулеви излъчвания през 2050 година, сложена от Европейския съюз.

По това време министърът сподели, че по отношение на АЕЦ “Белене” - процедурата е в ход, според решение на Народното събрание, което държавното управление ще извърши. Има закъснение на обособените стадии от процедурата, защото рецесията с COVID-19 е наложила метаморфоза на целия развой, обвързвана с ограниченията за живота и здравето на хората.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР