Американският милиардер Уорън Бъфет продава вестникарския си бизнес на издателя

...
Американският милиардер Уорън Бъфет продава вестникарския си бизнес на издателя
Коментари Харесай

Уорън Бъфет продава вестникарския си бизнес

Американският милиардер Уорън Бъфет продава вестникарския си бизнес на издателя Lee Enterprises против 140 млн. $, съобщи „ Ройтерс “. Медийната група BH Media включва общо 80 издания, популяризирани на територията на Съединени американски щати.

В средата на 2018 година Berkshire нае Lee да управлявало всичките му вестници като се изключи Buffalo News. Обявената продажба включва и Buffalo News дружно с десетките вестници, които Lee към този момент ръководи за Berkshire, обявиха от компанията покупател.

На основаната в щата Айова Lee Enterprises ще бъде възложен и заем от 576 млн. $ с рента от 9% на годишна база, като с тези средства ще бъде рефинансиран дълг от 400 млн. $, както и договорката за BH Media. Така на процедура когломератът „ Бъркшър Хатауей “ ще заплати на издателя да придобие бизнеса му. Очаква се договорката да бъде финализирана в средата на март.

Основната причина Бъфет да се откаже след няколко десетилетия, прекарани в промишлеността, е, че печатът към този момент е нестабилен, като от няколко години BH Media последователно редуцира работни места, с цел да се оправи със спада на приходите от реклама. В интервала 2015-2018 година общият брой на чиновниците е намалял с 23%.

Вестниците са дребна част от активността на компанията, включващ общо 90 бизнеса, само че все пак Уорън Бъфет подхваща необикновена за стъпка, продавайки цялостен един от тях. Berkshire е известна с това, че съвсем в никакъв случай не продава бизнесите си. 

Решението на Бъфет да излезе от вестникарския бизнес акцентира разширяващото се разделяне в медиите в Съединени американски щати сред дребното огромни национални играчи, в това число The Wall Street Journal, New York Times и Washington Post, и по-малките вестници, разясняват анализатори.

Сделката сред Berkshire и Lee се чака да бъде финализирана в средата на март. От Lee оповестиха още, че са сключили 10-годишно съглашение за наем на офиси за медийната група при първична цена от 8 млн. $ годишно.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР