Американският космически сонда InSight откри първото си сеизмично събитие на

...
Американският космически сонда InSight откри първото си сеизмично събитие на
Коментари Харесай

Отчетоха първото марсотресение

Американският галактически сонда InSight откри първото си сеизмично събитие на Марс . На 6 април датчиците на сондата засякоха слаб екот на 128-ия марсиански ден (Sol) на Марс от задачата, оповестява БиБиСи.

Това е първият сеизмичен сигнал, открит на повърхността на планетарно тяло, друго от Земята и нейната Луна. Учените настояват, че източникът на това " марсотресение " може да бъде или придвижване в цепнатина на планетата, или от астероид.

Сондата на НАСА InSight кацна на Червената планета през ноември предходната година. Тя цели да разпознава голям брой трусове, с цел да помогне за построяването на по-ясна картина на вътрешната конструкция на Марс .

След това учените могат да сравнят това с вътрешните пластове на скалите на Земята , с цел да научат нещо ново за другите способи на развиване на тези два свята .

Интересно е, че учените на InSight настояват, че характерът на тътена им припомня доста за вида данни, които датчиците на Аполо са събрали на лунната повърхнос т.

Астронавтите са конфигурирали пет сеизмометъра, които мерят хиляди трусове, до момента в който работят на Луната сред 1969 и 1977 година.

Сеизмометричната система на InSight включва френски (нискочестотни) и английски (високочестотни) датчици . Известен като сеизмичен опит за вътрешна конструкция (SEIS), този инструмент е подложен на марсианската повърхнина от роботизираната ръка на сондата на 20 декември.

И двете елементи на системата следят сигнала от 6 април, макар че не е допустимо да се извлече повече информация , с цел да се направи по-окончателно изказване за евентуалния източник или дистанцията от сондата до събитието .

" Вероятно е събитие с магнитуд от 1 до 2, може би в границите на 100 км или повече . Има доста несигурности по този въпрос, само че наподобява като такова ", разяснява проф. Том Пайк, който води английската задача за сеизмометъра.

На Земята доста малко хора биха отчели земетресение от 1-ва до 2-ра степен .

Екипът изследва три други сигнала, получени единствено от нискочестотните датчици - на 14 март (Sol 105), 10 април (Sol 132) и 11 април (Sol 133). Въпреки това, те са даже по-малки от събитието от ден 128, а учените от InSight към момента нямат убеденост да ги разгласят като същински сеизмични събития.

Главната задача на сондата е в продължение на две земни години - малко повече от една марсианска година .

Като се има поради времето, належащо за първото изобретение, може да се допусна, че InSight би трябвало да записва още десетина сеизмични сигнала в началния интервал на употреба, изясни проф. Пайк.

" Когато има един, не знаем дали е шанс , само че когато забележим две или три, ще имаме по-добра концепция . Разбира се, в случай че останалите три бъдат доказани, тогава бихме могли да засечем значителен брой през идващите две години ", разяснява ученият от Imperial College London.
 Прогноза за времето - Марс
Прогноза за времето - Марс

Проверяват дали сеизмометърът на InSight записва действителни марсотресения или промени на вятър и налягане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР