Американският гигант Mondelez International Inc е постигнал съгласие за придобиването

...
Американският гигант Mondelez International Inc е постигнал съгласие за придобиването
Коментари Харесай

Mondelez придобива Chipita за 2 млрд. долара

Американският колос Mondelez International Inc е постигнал единодушие за придобиването на добре познатия у нас производител на кроасани и други сладкиши Chipita S. A. за сумата от 2 милиарда $, оповестяват от компанията посредством формалния си уебсайт.

Създадената в Гърция преди 40 години Chipita регистрира доходи от 580 млн. $ за предходната 2020 година, като в портфолиото й влизат разпознаваеми марки като 7Days, Chipicao и Fineti. Компанията е един от основните играчи на пазара в Източна и Централна Европа. От своя страна Mondelez са интернационален колос, който има едни от най-популярните марки в света на пакетираните храни, измежду които Milka, Oreo, Toblerone, Barni, Belvita, в това число обичани български марки, като шоколадите „ Своге”.

И двете компании имат индустриални бази в България, което значи, че придобиването ще се отрази и на родния пазар на пакетирани храни.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Въпреки че никой не знае какво ще съставлява светът след к...

„ Емблематичните марки на Chipita и техният забележителен мащаб в толкоз доста атрактивни географски райони ги вършат мощно стратегическо допълнение, както към нашето съществуващо портфолио, по този начин и за бъдещите упоритости за напредък в Европа и отвън нея”, разяснява Дирк Ван де Пут, ръководител и изпълнителен шеф на Mondelez International.

Chipita има 13 индустриални бази, в това число една в България, като доставя до над 50 страни по света, достигайки 2 милиарда консуматори.

„ За повече от 40 години Chipita, основана на качество и нововъведения, сътвори нова категория закуски, обичани от потребителите в интернационален проект. Сигурен съм, че придобиването на Chipita от Mondelēz International, една от водещите компании за храни в света, ще сътвори нови вероятности за нейните хора и продукти”, показва изпълнителният шеф на Chipita Спирос Теодоропулос.

Mondelez International възнамерява да финансира договорката на стойност 2 милиарда $ посредством композиция от нов дълг и налични парични средства, написа в известието. Сделката предстои на утвърждение от съответните регулатори.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР