Американският генетик Джеймс Уотсън, носител на Нобелова награда за описването

...
Американският генетик Джеймс Уотсън, носител на Нобелова награда за описването
Коментари Харесай

Бялата раса е по-интелигентна: отнеха всички звания на генетика нобелист Джеймс Уотсън за расизъм

Американският генетик Джеймс Уотсън, притежател на Нобелова премия за описването на „двойната спирала“ – структурата на молекулата на ДНК, бе лишен от всички почетни звания. Причината е, че Уотсън повтори своите изказвания за връзката на интелекта с расовия генезис.

Известната генетична лаборатория Колд Спринг Харбър в щата Ню Йорк, в която работеше генетикът, съобщи че изявлението на учения е „необосновано и безотговорно“.

Доктор Уотсън направи сходни изказвания през 2007 година, само че след това обществено се отхвърли от тях и се извини.

Да напомним, че през 1962 година видният генетик, взаимно с Морис Уилкинсън и Франсис Крик получи Нобеловата премия за откриването на двойно-верижния модел на структурата на ДНК.

Но през 2014 година лекар Уотсън е заставен да продаде своя златен орден, тъй като научното общество го отхвърля след неговото изявление, че има разлики в интелектуалното и физическото развиване на другите раси. Оттогава генетикът остава без никакви средства и е заставен да продаде всичко.

Уотсън споделя, че разликите в интелектуалните качества на белите и чернокожите напълно ясно се виждат в IQ тестванията и всеки може да ревизира това. Повечето специалисти по интелектуално развиване смятат, че тези разлики се дължат на средата, в която живеят хората, без значение дали бели или черни, а не от генетичните параметри. Това е и мнението на известния лекар Франсис Колинз, представен от New York Times.

Към сегашен ден Уотсън, който очевидно към този момент не е лекар, живее в дом за остарели хора, където се възвръща от претърпяно пътно транспортно произшествие. Медиите оповестиха, че той съвсем не схваща какво става към него.
Мнението на генетика
През 2007 година генетикът даде изявление за английския вестник Sunday Times. В това изявление лекар Уотсън сподели, че е „отчаян от вероятностите пред Африка, тъй като цялата наша обществена политика се базира на схващането, че техният разсъдък е същият, като нашия. Но данните от тестванията демонстрират че това напълно не е така„.

Уотсън добави в същото изявление, че всички се надяват на всеобщо тъждество, само че „хората, които са си имали работа с чернокожи служащи, доста добре знаят, че това не е така„.

След тези изявления лекар Уотсън изгуби работата си в Лабораторията в Колд Спринг Харбър, Ню Йорк и бе отхвърлен от всевъзможни административни отговорности. Той разгласява в медиите публично опрощение за думите си и резервира званията почетен канцлер, почетен професор и почетен настойник.



Но в края на предходната седмица Cold Spring Harbor Laboratory съобщи, че лишава Джеймс Уотсън и от тези звания, тъй като неговите възгледи не са се трансформирали. Причината е ново изявление на учения, което е част от документалния филм „American Masters: Decoding Watson“ излязъл в ефир в американския ефирен канал PBS при започване на месеца.

„Изказванията на лекар Уотсън са неудачни и не са подкрепени от науката“ – се споделя в формалното изказване на Лабораторията. Учените показват, че това изявление зачертава всичките извинения на Уотсън.
Делото на целия живот
Ученият става шеф на Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) през 1968 година, неин президент – през 1994 година и канцлер след 10 години. В негова чест е наречена специфична докторантура към лабораторията.

В изявление за Асошиейтед Прес синът на учения – Руфус Уотсън споделя, че изказванията на генетика го показват като вманиачен човек с дискриминационни възгледи, само че това напълно не е по този начин. „Те просто показват неговата прекомерно тясна интерпретация на генетичната предразположеност… За моя татко тази лаборатория е делото на целия му живот, а в този момент тя го смята за собствен проблем„.
Съдбата на медала
През месец юни 2015 година, по време на аудиенция на Джеймс Уотсън в Москва, където той излиза пред московската Академия на науките, ученият получава назад продадения от него златен орден, който се дава на всеки притежател на Нобеловата премия.

През 2014 година медалът е продаден на аукциона Christie’s за 4,8 милиона $. Нобеловите медали се изготвят от 18 каратово зелено злато, покрито със пласт от 24 каратово злато. Преди търга, Christie’s е смятал, че медалът ще продаден за 2,5-3,5 милиона $.

Тогава Уотсън декларира, че част от тези пари ще даде за щедрост и за поддръжка на нови научни изледвания.

Интересно е, че медалът е платен от съветския милиардер Алишер Усманов, който незабавно декларира, че ще го върне на Уотсън. „Считам, че е неприемлива обстановката, при която ученият продава премията си, получена за своите постижения. Научната работа на Джеймс Уотсън способства доста в проучванията на рака, от който умря моят татко. За мен е значимо, че моите парични средства в действителност ще бъдат употребявани за научни проучвания, а премията ще остане в ръцете на индивида, който я е заслужил, като никой друг„. Усманов връща медала на Утсън точно по време на неговото посещаване в Москва.

Наградата на лекар Уотсън е първият орден в Нобеловата история, продаден от самия лауреат, до момента в който е още жив.

Триизмерната молекулярна конструкция на ДНК, кодираща самостоятелния състав на белтъците, от които се състои човешкият организъм, бе открита от учените генетици Уотсън и Крик през 1952 година въз основата на пробна база данни, формирана от Морис Уилкинсън, Реймъд Гослинг и Розалинд Франклин. Откритието неведнъж е доказано пробно от доста учени.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР