Американските войски са се изтеглили от пет военни бази в

...
Американските войски са се изтеглили от пет военни бази в
Коментари Харесай

Американските войски се изтеглиха от пет бази в Афганистан

Американските войски са се изтеглили от пет военни бази в Афганистан по силата на съглашението, подписано от Вашингтон с талибаните в края на февруари, оповестиха през днешния ден двете страни, представени от ДПА.

Те не прецизираха кои тъкмо са базите, само че съгласно дадената от представители на афганистанските и американските управляващи информация те са в провинциите Хелманд, Урузган, Пактика и Лагман.

Съгласно съглашението американските въоръжени сили трябваше да изоставен пет бази и да понижат числеността на контингента си в Афганистан до 8600 военнослужещи до 135 дни след подписването му - период, който изтече през вчерашния ден.

Съединени американски щати ще понижат военните си в Афганистан до 8600 по-бързо от плануваното

Талибаните приветстваха стъпките, само че упрекнаха американските военни, че нанасят въздушни удари в региони "извън зоните на дейни боеве ".

Специалният делегат на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад удостовери през днешния ден, че страната му е изпълнила първия стадий от уговорките си по съглашението. Той обаче насочи рецензии за високото ниво на принуждение в Афганистан и осъди вчерашно талибанско нахлуване, при което бяха убити 12 членове на афганистанска разследваща работа и ранени още 63 души. Тези дейности са в прорез с поетия от талибаните ангажимент за понижаване на насилието, сподели Халилзад.

Американският емисар съобщи, че при използването на идващия стадий от съглашението ще упорства афганистанското държавно управление и ислямистките бунтовници да продължат да освобождават пандизчии и за понижаване на насилието. Талибаните би трябвало да изпълнят обещанието си да не подхващат терористични дейности, както и за започване на вътрешноафганистански мирни договаряния, които най-накрая да сложат завършек на продължаващата десетилетия война, прикани също така той, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР