Американските водещи индекси продължават със силните си ръстове и в

Американските водещи индекси продължават със силните си ръстове и в ...

S&P 500 отбеляза най-дългата си печеливша серия от началото на февруари.


Американските водещи индекси продължават със силните си ръстове и в сряда на фона на запазилия се оптимизъм около отварянето на американската икономика, съобщава CNBC. Настроението на инвеститорите не можа да бъде помрачено и от продължаващите протести в редица градове на САЩ заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 520 пункта (2,05%) и завърши сесията на ниво от 26 269,89 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 нарасна с 1,4% до 3122,87 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite на свой ред се покачи с 0,8% до 9682,91 пункта.

Днешната сесия отбелязва трети пореден ден на ръстове за Dow, а S&P 500 записа четиридневна печеливша серия – първата толкова продължителна от началото на февруари.

Индексът Nasdaq 100, който проследява представянето на 100-те нефинансови компании в състава Nasdaq Composite, се намира на по-малко от 1% от рекорда си, достигнат на 19 февруари. Бенчмаркът в същото време записа ръст от 42% спрямо дъното си от 23 март.

От началото на месеца S&P 500 бележи ръст от над 2%, с което възстановяването от дъното му по време на пандемията през март достига над 40%.

Отварянето на икономиката подпомогна акциите на самолетните компании. Книжата на American, Delta и United Airlines поскъпнаха съответно с 5,6%, 7,8% и 12,5%. При банките тези на JPMorgan Chase, Wells Fargo и Bank of America прибавиха съответно 5,4%, 5,2% и 4,6%.

В същото време поевтиняване има при компаниите, които се радваха на търсене по време на блокадата. Акциите на Netflix отписа 1,25% от стойността си, а тези на Shopify 2,2%.

Цената на златото, което традиционно се смята за актив убежище, поевтиня с близо 2% до 1701,1 долара за тройунция.

От своя страна доходността по американските държавни ценни книжа нарасна, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя е съответно 0,754% и 1,544%.

„Въпреки няколкото важни въпроса – националните протести, отношенията с Китай, продължаващата пандемия, фондовият пазар е фокусиран основно върху едно нещо: подновяването на американската и световна икономическа активност“, посочва Джим Паулсен, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се понижи до 97,29 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола успя за по-малко от час да обърне посоката си и сега се намира на отрицателна територия. Американският лек суров петрол WTI отписа от стойността си 0,3% до 36,71 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с почти половин процент до 39,38 долара за барел.

Източник: investor.bg