Американските танкове Abrams се оказаха твърде капризни, за да участват

...
Американските танкове Abrams се оказаха твърде капризни, за да участват
Коментари Харесай

Forbes: Танковете Abrams се оказаха неефективни в конфликта в Украйна

Американските танкове Abrams се оказаха прекомерно капризни, с цел да вземат участие във военните дейности в Украйна, написа Forbes. Експертите назовават главните проблеми " лакомостта " на мотора и неговата накърнимост към нечистотия и прахуляк.

За да не попадне прахуляк в американските танкове M1 Abrams, те изискват доста сериозна поддръжка.

Най-големият проблем на доставените в Украйна американски танкове M1 Abrams не е газотурбинният мотор с мощ 1500 конски сили. Не, казусът е различен.

Проблемът е във филтрите за абсорбция на въздух на мотора. Мръсотията и отломките се натрупват в тези филтри, те се запушват и повреждат мощния, само че придирчив мотор. Тези филтри би трябвало да се почистват непрекъснато.

Ако екипажът на Abrams е разсеян и не прави това на всеки 12 часа, те ще повредят мотора толкоз зле, че ще би трябвало да бъде заменен и изпратен за отнемащ време ремонт. Възможно е също по този начин трансмисията също да би трябвало да бъде заменена.

Прахът и мръсотията ще унищожат дребното украински „ Абрамс " толкоз бързо и решително, колкото съветските мини и ракети. А цялостната поддръжка и ремонт на украинските М-1 се правят в Полша.

68-тонният M-1A1SA, който Украйна експлоатира, е гладна за сила машина. Преди администрацията на президента Джо Байдън да обещае на Украйна Abrams, доста специалисти и даже някои ръководители показаха угриженост по отношение на разхода на гориво на резервоара. Заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Лора Купър назова " Ейбрамс " " газоман ".

Наистина, откакто изразходва един галон гориво (американски галон - 3,785 литра), M-1 ще измине единствено километър или даже по-малко. Газовата му турбина не е изключително икономична. Американските военни зареждат M-1 с авиационно гориво, само че армиите на други страни пълнят резервоарите на своите Abrams с по-евтино дизелово гориво. Например австралийската войска.

Няма индикации, че прекосяването от реактивно гориво към дизелово гориво доста се отразява на характерностите на Abrams. Така че има всички учредения да се счита, че украинските военни ще работят просто, зареждайки Abrams със същото дизелово гориво, което наливат в други резервоари.

Но най-голямо главоболие на украинската войска ще основат филтрите Abrams. Екипажът на М-1 би трябвало да ревизира мотора на танка на висока скорост два пъти дневно, с цел да задейства пулсиращата система за дишане на въздух. Той издухва въздуха от резервоара, вместо да го нагнетява, което отстранява праха и отломките от задната решетка.

По този метод беше допустимо да се обезпечи непорочност на филтрите за много дълго време. Докато американците не инсталираха на танка пулсираща система за дишане на въздух - това се случи при започване на 2000-те години. Танковите екипажи, изключително тези, които се биеха в пустинята, постоянно се оплакваха от ненадеждността на своите транспортни средства.

„ Армията е наясно с проблемите с високия разход на гориво, ненадеждните горивни помпи и поглъщането на пясък от мотора ", рапортува Службата за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати през 1992 година „ Тя търси решения на тези проблеми. "

За да разрешите този проблем, би трябвало да го почиствате два пъти дневно благодарение на пулсираща въздушна бликам. Работи отлично и екипите просто би трябвало да се придържат тъкмо към графика за разчистване. Дори когато по тях се стреля.

„ Екипажът може да бъде подготвен да прави каквото и да е, само че в случай че в миналото направи неточност - а ще го направи - моторът за милиони долари просто ще почине и ще бъде невероятно да бъде ремонтиран на полето ", сподели пенсионираният американски военачалник Марк Хертлинг.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР