Американските регулатори може да променят начина, по който класифицират марихуаната. Ето какво би означавало това

...
НЮ ЙОРК (AP) — Новината озари света на тревата: здравните
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — Новината озари света на тревата: здравните регулатори на САЩ предлагат на федералното правителство да разхлаби ограниченията върху марихуаната.

По-конкретно , федералният отдел по здравеопазване и човешки услуги препоръча изваждането на марихуаната от категория лекарства, за които се смята, че „понастоящем нямат приета медицинска употреба и имат голям потенциал за злоупотреба“. Агенцията препоръча преместване на пота от групата „Списък I“ към по-малко строго регулирания „Списък III“.

И така, какво означава това и какви са последиците? Прочетете.

ПРИ ВСИЧКО, КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ ПРОМЕНИ? КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕДВАЩО?

Технически все още нищо. Всяко решение за прекласифициране - или "пренасрочване", на правителствен жаргон - зависи от Администрацията за борба с наркотиците, която казва, че ще се заеме с въпроса. Процесът на преразглеждане е дълъг и включва вземане на обществени коментари.

Все пак препоръката на HHS е „промяна на парадигмата и е много вълнуващо“, каза Винс Сливоски, базиран в Портланд, Орегон адвокат по канабис и психеделици, който поддържа добре известни правни блогове по тези теми.

„Не мога да подчертая достатъчно колко голяма е новината“, каза той.

Това дойде, след като президентът Джо Байдън попита и двамата HHS и главният прокурор, който ръководи DEA, миналата година, за да прегледат как е класифицирана марихуаната. График Поставям го наравно, законно, с хероин, LSD, quaaludes и екстази, наред с други.

Байдън, демократ, подкрепя легализирането на медицинската марихуана за употреба „където е подходящо, в съответствие с медицински и научни доказателства, “, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в четвъртък. „Ето защо е важно този независим преглед да премине.“

ЗНАЧИ, АКО МАРИХУАНАТА БЪДЕ ПРЕКЛАСИФИЦИРАНА, ЩЕ ЛИ СЕ ЛЕГАЛИЗИРА РАЗВЛЕЧИТЕЛНАТА САКСИЯ В ЦЯЛАТА НАЦИЯ?

Не. Лекарствата от списък III — които включват кетамин, анаболни стероиди и някои комбинации от ацетаминофен-кодеин — все още са контролирани вещества.

Те са предмет на различни правила, които позволяват някои медицински употреби и федерално наказателно преследване на всеки които търгуват с наркотици без разрешение. (Дори при сегашния статут на марихуаната в списък I, федералните съдебни преследвания за просто притежание са малко: през фискалната 2021 г. имаше 145 федерални присъди за това престъпление, а към 2022 г. няма обвиняеми в затвора за това.)

< p>Малко вероятно е програмите за медицинска марихуана, които сега са лицензирани в 38 щата - да не говорим за законните пазари на марихуана за развлечение в 23 щата - да отговарят на изискванията за производство, водене на записи, предписване и други изисквания за лекарства от списък III.

Но разсрочването само по себе си би имало известно въздействие, особено върху научните изследвания и данъците върху бизнеса с марихуана.

КАКВО ЩЕ ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯТА?

Тъй като марихуаната е в списък I, тя е е много трудно да се проведат разрешени клинични проучвания, които включват прилагане на лекарството. Това създаде нещо като Catch-22: изисква повече изследвания, но има пречки пред това. (Вместо това учените разчитат на собствените доклади на хората за употребата на марихуана.)

Наркотиците от списък III са по-лесни за изследване.

Междувременно федерален закон от 2022 г. има за цел да улесни изследванията на марихуаната .

АМИ ДАНЪЦИ (И БАНКОВЕ)?

Съгласно федералния данъчен кодекс, фирмите, участващи в „трафик“ на марихуана или друг наркотик от списък I или II, не могат да приспадат наема , заплати или различни други разходи, които други фирми могат да отпишат. (Да, поне някои бизнеси с канабис, особено лицензирани от държавата, плащат данъци на федералното правителство, въпреки забраната му за марихуана.) Индустриални групи казват, че данъчната ставка често завършва на 70% или повече.

< p>Правилото за приспадане не се прилага за лекарства от списък III, така че предложената промяна би намалила значително данъците на компаниите за производство на лекарства.

Те казват, че ще ги третира като други индустрии и ще им помогне да се конкурират с незаконни конкуренти, които са разочароващи лицензополучатели и длъжностни лица на места като Ню Йорк.

„Ще направите тези държавно-правни програми по-силни“, казва Адам Гьорс, изпълнителен директор в гиганта за медицински и развлекателни саксии Columbia Care. Той е съпредседател на коалиция от корпоративни и други играчи, които настояват за разсрочване.

Разсрочването няма да засегне пряко друг бизнес проблем: труден достъп до банки, особено за заеми, тъй като федерално регулираните институции са предпазливи правния статут на лекарството. Вместо това индустрията търси мярка, наречена SAFE Banking Act. Многократно е минавал през Камарата, но е в застой в Сената.

ИМА ЛИ КРИТИЦИ? КАКВО КАЗВАТ ТЕ?

Наистина има, включително националната група за борба с легализацията Smart Approaches to Marijuana. Президентът Кевин Сабет, бивш служител на администрацията на Обама за политиката в областта на наркотиците, каза, че препоръката на HHS „противоречи на науката, мирише на политика“ и дава достойно за съжаление кимване на индустрия, „отчаяно търсеща легитимност“.

Някои защитници на легализацията казват, че пренасрочването на плевелите е твърде постепенно. Те искат да продължат да се фокусират върху пълното му премахване от списъка с контролирани вещества, който не включва артикули като алкохол или тютюн (те са регулирани, но това не е същото).

Национална организация за Заместник-директорът на реформата на законите за марихуаната Пол Арментано каза, че просто прекласифицирането на марихуаната би било „увековечаване на съществуващото разделение между държавните и федералните политики за марихуаната“. Президентът на бизнес асоциацията на малцинствата за канабис Калико Кастил каза, че пренасрочване само на „забраната за пребрандиране“, вместо да се даде пълно изясняване на държавните лицензополучатели и да се наложат окончателни близо десетилетия арести, които непропорционално привличат цветнокожи хора.

„График III ще го остави в този вид аморфна, кална среда, където хората няма да разберат опасността той все още да е федерално незаконен“, каза той.

___ Авторът на Associated Press Колийн Лонг допринесе от Вашингтон.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР