Американските борсови индекси се повишиха съвсем леко в понеделник, като

...
Американските борсови индекси се повишиха съвсем леко в понеделник, като
Коментари Харесай

Приглушена търговска сесия на Уолстрийт преди решението на Фед за лихвите

Американските борсови показатели се покачиха напълно леко в понеделник, като софтуерните акции се стабилизираха след спада в края на предходната седмица.

В приглушена комерсиална сесия преди решението на Федералния запас за лихвените проценти в сряда S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се повишиха с по-малко от 0,1%.

Трейдърите се насочиха към някои акции, които паднаха предходната седмица. Adobe, която поведе разпродажбата в софтуерния бранш в петък, откакто регистрира облаги, които не съумяха да впечатлят вложителите, съумя да спре спада си, покачвайки се с 0,7%.

Nvidia означи растеж от 0,2%, а Apple се изкачи с 1,7%, което прави компанията една от най-печелившите в S&P 500.

Производителят на ваксини Moderna пък поведе изоставащите, губейки 9,1%, откакто финансовият шеф на Pfizer предвижда по-слабо търсене на ваксини против Covid-19 тази година.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на Съединени американски щати се откри на 4,318%, спад от 4,321% в петък.

Според доста вложители и анализатори доходността на съкровищните облигации е един от факторите, поддържащи таван на акциите.

Основните показатели напредваха от края на март до края на юли, само че от този момент остават постоянни, като вложителите обмислят дали подобряващата се икономическа вероятност е задоволителна, с цел да оправдае още по-високи цени, когато могат да получат атрактивна възвръщаемост от ултрасигурни активи като съкровищните бонове на Съединени американски щати, показва The Wall Street Journal.

От своя страна, доходността на съкровищните облигации се повиши значително въз основа на залозите, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Очаква се в сряда централната банка да резервира референтната рента по федералните фондове непроменена в целевия диапазон от 5,25% до 5,5%. Банкерите също по този начин ще разгласяват прогнози, показващи накъде съгласно тях ще се движат лихвите в бъдеще.

Много вложители чакат Фед да даде сигнали, че остава отворен, само че не и изрично зает, за още повишение на лихвените проценти тази година, според от икономическите данни.

Някои обаче са по-заинтересовани да научат по какъв начин членовете на Фед мислят за идната година и по кое време и при какви условия могат да се насочат към понижаване на лихвите.

Други считат, че е рано да се приказва за събаряне на лихвите - даже в случай че инфлацията продължи да спада към задачата на Фед от 2%, за централната банка ще бъде мъчно да понижи лихвите, в случай че стопанската система е в добра форма и акциите към момента се търгуват при релативно високи оценки.

В очакване на решенията на редица централни банки по отношение на равнищата на главните им лихвени проценти в Европа водещите фондови тържища закриха първата комерсиална сесия за тази седмица със сериозен спад. 
Общоевропейският показател Stoxx 600 записва спад с 1,13%, като акциите на фирмите от всички браншове поевтиняха. Най-сериозно спаднаха скъпите бумаги на банките, на фирмите за пътнически транспорти и на тези от бранша на опазването на здравето, коти изгубиха приблизително към 1,8% от цената си. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР