Американските борсови индекси са при най-високите си за последната година

...
Американските борсови индекси са при най-високите си за последната година
Коментари Харесай

Предстои загубено десетилетие на щатските пазари?

Американските борсови показатели са при най-високите си за последната година равнища и на по-малко от 10% от историческите си върхове, достигнати най-вече при започване на предходната година. Сега на вложителите им се върти в главата един доста значим въпрос - накъде оттук насетне?

Отговорът на този въпрос може и да не им са хареса... Според някои специалисти, налице са съществени предпоставки да забележим " изгубено десетилетие " през идващите години, или " анемични " възвръщаемости за борсовите активи.

Причините за това - нормализиране на лихвените проценти при по-високи равнища за по-дълго време и произлизащо от това " меко приземяване " на щатската стопанска система, без криза. Но последната може и да не е нужна, с цел да станем очевидци на промяна на пазарите и утежняване на икономическите вероятности, които да тормозят дълго време цените на акциите.

" Предстоящите години могат да бъдат " изгубено десетилетие " за възвръщаемост на акциите, защото фирмите могат да срещат проблеми да усилят облагите си ", съобщи изпълнителният заместник-председател на Blackstone Тони Джеймс пред CNBC.

Джеймс, който участва на виртуалната среща в Сингапур сподели, че цените на акциите може да не се покачат в допълнение, откакто бъдат изцяло оценени в границите на " пет до 10-годишен небосвод ".

" Мисля, че това може да е изгубено десетилетие във връзка с повишаването на личния капитал ", сподели той, базирайки се на термин, който нормално се употребява за изложение на интервала през 90-те години, когато Япония претърпя икономическа застоялост.

Той изясни, че сегашните високи лихвени проценти може да се задържат дълго време при настоящите си високи равнища и да не забележим бързото им намаляване, поради боязън от възмобновяване на инфлацията.

По-високите лихвени проценти в доста случаи са склонни да въздействат отрицателно върху корпоративните облаги и цените на акциите. Високите разноски за заеми ще обхванат облагите на компанията и ще навредят на цените на акциите.
 Тези две акции носят постоянна възвръщаемост съгласно топ анализатори от Goldman Sachs
Тези две акции носят постоянна възвръщаемост съгласно топ анализатори от Goldman Sachs

Те дават отговор на правилото на 10-те % за триумф в вложението

Освен това фирмите ще се сблъскат с " доста странични ветрове ", които оказват напън върху облагите, подбудени от войната в Украйна и геполотическото напрежение обвързвано с Китай. Странични фактори могат да включват още по-високи налози, увеличение на оперативните разноски, по-малко ефикасни вериги на доставки и " деглобализация ", която ще навреди на продуктивността.

" Всичко това ще бъде икономическа спирачка за фирмите. " Така че мисля, че можете да имате разочароващ дълготраен растеж на облагите с кратни мултифункции, които ще дойдат скоро, и виждам анемична възвръщаемост на личния капитал през идващите пет до 10 години ", добави специалистът.

За страдание, Джеймс не е единственият, който приказва за проблеми за пазарите през идващото десетилетие.

Не се тормозете прекалено много, в случай че показателя S&P 500 засенчи границата от 4500 пункта, тъй като рецесията в Съединени американски щати към момента наподобява евентуална, съгласно Джон Канаван, водещ американски анализатор в Oxford Economics.Доходността на облигациите се намали, акциите се покачиха и доларът потъна до най-ниското си равнище от април 2022 година, откакто потребителските цени в Съединени американски щати се охладиха повече от предстоящото през юни, добавяйки към очакванията Федералният запас скоро да приключи повишението на лихвите цикъл.
 Пет от най-хубавите дивидентни пени акции
Топ 5 на евтините акции

Те се показват доста по-добре от целия пазар в моменти на рецесия, само че и носят по-висок риск

Възходящите тонове по отношение на възможностите на Фед да сътвори меко кацане за стопанската система на Съединени американски щати, като в същото време укроти високата инфлация посредством по-високи лихвени проценти, биха могли да вдигнат S&P 500 назад над 4500 през идните месеци, сподели Канаван в потребителска записка от сряда.Той обаче счита, че икономическото закъснение, което стартира по-късно тази година, ще попречи на S&P 500 да се върне към рекордния си връх от 2022 година Фондовият пазар също евентуално ще загуби позиции по-късно през 2023 година и ще се бори за облаги през идващото десетилетие (виж графиката).Индексът S&P 500 към момента може да падне под 4000, в случай че стопанската система изпадне в криза. Рецесията в Съединени американски щати може да докара до рухване на S&P 500 " обратно, с цел да тества 50% промяна на ралито от предишния октомври, което сега е малко под 4000 пункта ", сподели Канаван.S&P 500 сложи едногодишно дъно от 3577,03 на 12 октомври 2022 година, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР