Американските борси се повишиха в началото на седмицата, удължавайки печелившата

...
Американските борси се повишиха в началото на седмицата, удължавайки печелившата
Коментари Харесай

Боксофисът и енергийният сектор дадоха добър старт на борсите в САЩ

Американските тържища се покачиха при започване на седмицата, удължавайки печелившата серия на Dow Jones Industrial Average до най-дългия ѝ интервал от 6 години.    Силният боксофис уикенд даде сигнал за мащаба на потребителската стопанска система, разяснява The Wall Street Journal, акцентирайки, че от петък до неделя манията по продукциите " Барби " и " Опенхаймер " е привлякла повече от 300 милиона $ от продажбата на билети в Северна Америка.   Това, съгласно изданието, е следващият знак за изненадваща икономическа мощ на фона на нападателната поредност от покачвания на лихвените проценти на Федералния запас.     Широкият показател S&P 500 се повиши с 0,4% в понеделник.    Nasdaq добави 0,2%.    Dow завоюва 183,55, или 0,5%, в своя 11-ти следващ ден на облаги.   Акциите на Mattel, компанията зад марката „ Барби “, се покачиха с 1,8%. IMAX завоюва 2,9%. Акциите на AMC Entertainment Holdings се покачиха с 33%, откакто арбитър в петък отхвърли съглашение, което би разрешило на компанията да издаде доста повече акции.

Отвъд Холивуд енергийните компании напреднаха, водени от по-добрата от предстоящата облага на Chevron, чиито акции се покачиха 2%. Halliburton и Occidental Petroleum се повишиха надлежно с 3,6% и 2,6%. Суровият нефт Brent, световният пример за цените на петрола, се увеличи с 2,1% до 82,74 $ за барел.   Domino’s Pizza надмина прогнозите за облагите си, само че заяви, че продажбите ѝ са стагнирали вследствие на реакцията на клиентите на по-високите цени. Акциите на веригата означиха студен растеж от 0,1%.   Сред фирмите от S&P 500, разгласили резултати преди понеделник, 73% са надхвърлили упованията за облага на Уолстрийт, съгласно разбор на Strategas.

Около една трета от фирмите в показателя ще отчетат финансови резултати тази седмица, в това число софтуерните колоси Microsoft, Meta и Alphabet, решаващи мотори на силата на пазара тази година.     Печалбите на акциите се случват макар възходящата рентабилност на дълга на Министерството на финансите на Съединени американски щати, който предходната година изпрати фондовия пазар на опашката за вкус от страна на вложителите, предлагайки им по-сигурен актив. Скорошните прогнози, че Фед е покрай края на цикъла си от покачвания на лихвените проценти, ограничиха чувството на трейдърите за това какъв брой още може да се увеличи доходността на държавните облигации, която е тясно обвързвана с упованията за лихвената политика на Фед.   Доходността, която пораства, когато цените на облигациите падат (или пада, когато цените им растат) приключи в понеделник с дребна смяна. Тази на 10-годишните съкровищни облигации завърши на 3,855% по отношение на 3,837% в петък. Доходността на 2-годишните бумаги се откри на 4,893% по отношение на 4,846% в петък.     Позиционирането на търговците на фючърсните пазари допуска, че те виждат 83% възможност Фед да увеличи лихвите тази седмица, само че да пропусне ново нарастване на идната си среща през септември, съгласно CME Group. През юни прогнозите на централните банкери сочеха още едно в допълнение нарастване на лихвените проценти с четвърт пункт тази година след юли.   Очаква се покачващите се лихви да охладят стопанската система на Съединени американски щати, само че към момента горещият пазар на работни места, дружно с падащата инфлация, предизвикват Уолстрийт да понижи вероятността от сериозен спад.  
В Европа водещите борсови показатели закриха първата за седмицата комерсиална сесия разнопосочно, до момента в който вложителите осмисляха резултата от парламентарните избори в Испания, завършили без явен победител, и се подготвяха за тежка седмица на серия от корпоративни резултати и съвещания на централни банки от Съединени американски щати през Европа до Япония, обобщава CNBC.
Паневропейският показател Stoxx 600 записва растеж от 0,1%, като най-печеливши бяха акциите на производителите на нефт и газ, покачили се с 1,5%, до момента в който фирмите от медийния бранш изтриха 0,7%.   Нови стопански данни демонстрираха спад на бизнес интензивността в Германия, Франция и Англия през юли, което ускорява опасенията от криза в Европа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР