Американските акции флиртуват с нови върхове и рецесията изглежда все

...
Американските акции флиртуват с нови върхове и рецесията изглежда все
Коментари Харесай

Пет страха за рецесия в САЩ и защо няма да се материализират

Американските акции флиртуват с нови върхове и рецесията наподобява все по-малко евентуална. Това кара анализаторите в лагера на мечките за фондовия пазар, да не престават да предсказват набор от произшествия, които ще спрат пазара в напредъка му.

Но съгласно Майкъл Бръш, колумнист във финансовото издание MarketWatch американският пазар ще приключи годината с растеж от 5% до 10% заради три съществени аргументи: няма да има криза, инфлацията ще продължи да се свива и внимателните вложители ще дойдат на пазара и ще покачат акциите.

Все отново постоянно е добре да се разбере противоположното мнение. Имайки това поради, ето един взор към петте съществени страха на пазарните скептици - и за какво те ще бъркат. Пазарите могат да поправят когато и да е (10% спад), само че различен мечи пазар (спад от 20% или повече) не е евентуално на хоризонта, съгласно Бръш.

1. 2024 година ще донесе криза

Фондовите пазари ненавиждат рецесиите, тъй че това би било неприятно за биковете. Малко обезсърчително е, че не по-малко от опитните пазарни гурута Джефри Гъндлах и Боб Дол предвиждат този резултат. Техният образец А е обърнатата крива на рентабилност на държавните облигации, която се получава, когато доходността на дълготрайните скъпи бумаги като 10-годишните облигации носи по-малка рентабилност от тази на краткосрочните 2-годишни бумаги. Тази обърната лихвена крива се преглежда от пазарите като относително благонадежден предвестител на рецесии в Съединени американски щати.

Но ето за какво този път ще бъркат. Обърнатите криви на рентабилност предвиждат рецесии, защото те вярно предвиждат, че стягането на паричната политика ще аргументи кредитна рецесия. Това, от своя страна, провокира финансова рецесия, която разрушава както стопанската система, по този начин и акциите.

Работата е там, че към този момент имахме финансова рецесия. Това беше мини-сривът на районния банков бранш през първата половина на 2023 година И той бе изискан, тъй като Федералният запас се оправи с него. Федералният запас наводни американските банки с ликвидност посредством програмата за срочно финансиране на банките. Сега щатската стопанска система продължи напред - като се изключи тези, които се придържат към икономическия сюжет за " твърдо приземяване ".

Междувременно пазарните лихвени проценти паднаха, премахвайки натиска върху кредитната система. Намаляването на лихвите също е форма на стопански тласък. Федералният запас скоро ще стартира да понижава лихвите в късия край, продължавайки тази наклонност.

Извън кредитната рецесия, същинското канарче във въглищната мина, което би трябвало да наблюдавате, е бизнес интензивността, отбелязва Марк Занди, основен икономист в Moody " s Analytics. " Бизнесът е първият, който алармира за проблеми, защото лимитира заплатите и вложенията ", споделя той. Това подкопава настроенията на потребителите и поражда циничен кръг от намаляване на търсенето и опасности от съкращения.

" В момента няма признаци за това ", прибавя Занди. " Бизнесът остава корав в отхвърли си да редуцира служащи и да лимитира вложенията. Икономиката продължава да се показва добре и вероятностите се усъвършенстват, защото инфлацията понижава без увеличение на безработицата. "

Освен това Съединени американски щати са в разгара на взрив на продуктивността, който ще продължи заради нарасналите бизнес вложения в нови технологии и съоръжение. По-високата продуктивност на служащите усилва облагите и отстранява натиска върху фирмите да покачват цените.

Освен това не забравяйте, че стопанските системи нормално печелят от разноските в годината на изборите на политическата партия на власт.

2. Потребителските разноски понижават с намаляването на спестяванията

Потребителите движат стопанската система, тъй че в случай че в действителност затворят портфейлите си, тъй като са изгорили спестяванията си от ерата на Коронавирус, това няма да е добре.

Но това няма да се случи. Първо, служащите, обхванати от манталитета на пандемията, още веднъж циркулират. " Скокът на присъединяване на работната мощ след пандемията докара до скок на общия брой часове и поддържа растежа на разполагаемия приход ", споделя икономистът на Bank of America Майкъл Гапен.

На последващо място, заетостта в Съединени американски щати остава висока, а молбите за безработица са ниски, отбелязва икономистът на Уилям Блеър Ричард де Шазал. Исковете доближиха най-ниското си равнище от повече от година за седмицата, приключваща на 13 януари. Основното тук е, че потребителите са склонни да не престават да харчат, до момента в който не изгубят работата си.

Други фактори също поддържат потребителските разноски, споделя Ед Ярдени от Yardeni Research. Той показва хората от взрива, които се пенсионират и харчат насъбраната си чиста стойност от 75 трилиона $ или я предават на своите наследници. Близо 40% от притежателите на жилища в Съединени американски щати са без ипотека, а множеството от останалите съумяха да заключат рекордно ниски ипотечни лихви.

" Индексът на мизерията ", проследяван от Ярдени - нивото на безработица плюс инфлацията - падна до 7,1% през декември, много под историческата си междинна стойност от 9%, споделя Ярдени. Това е една от аргументите показателят на потребителското въодушевление на Мичиганския университет да скочи до 78,8 през януари от 69,4 през декември.

3. Инфлацията се завръща

Подобно на генералите, мечките на борсата постоянно вършат грешката да се бият в последната война. Така че, когато научихме по-рано този месец, че инфлацията през декември се е засилила, това поддържа тезата на мечките, че инфлацията въпреки всичко може да не е толкоз преходна.

Но инфлацията ще продължи да пада. От една страна, историята демонстрира, че има наклонност да пада толкоз бързо, колкото се е покачвала, откакто скочи. Освен това има доста натурален напън надолу върху нарастванията на цените. Китай и Европа страдат от слаби стопански системи. По-малкото търсене от тези райони оказва напън за понижаване на цените на петрола и цените на стоките. " Китай продължава да изнася дефлация към Съединени американски щати и останалия свят ", споделя Ярдени.

Процентът на свободните жилища чартърен се повишава и това оказва напън за понижаване на наема - единственият съставен елемент на инфлацията, която не е разполагаем, споделя Занди.

Скритият подарък за вложителите в акции във всичко това е, че намаляващата инфлация понижава паричните приходи. Това исторически е изпращало повече пари към акциите от пари в брой, отбелязва Савита Субраманиан, пълководец на Bank of America. Повратната точка: 5% рентабилност от парични средства. Под това хората влагат повече пари в акции. Фондовете на паричния пазар разполагат с рекордните 6 трилиона $ в брой. " Както институционалните, по този начин и самостоятелните вложители разполагат с високи парични равнища ", споделя тя.

4. Настроенията са прекомерно възходящи, което прави пазара уязвим

Когато възходящите настроения на вложителите станат прекомерно високи, това прави пазара уязвим на отстъпления, в противоположния смисъл. Но това не се вижда. Помислете за тези данни от количествените анализатори в Bank of America.

Паричните средства във взаимните фондове са с едно общоприетоо отклоняване над междинното. Това не е нараснало въодушевление. Експозицията на хедж фондове към дискреционни акции - бичи залог - е покрай историческите дъна. Експозицията на капиталовите фондове към защитни потребителски артикули остава с 8 процентни пункта по-висока, в сравнение с при започване на 2022 година Експозицията към потребителски дискреционни артикули е с 4 процентни пункта по-ниска. Фондовете за частен капитал имат рекорден кеш (парични средства). Домакинствата разполагат с 18 трилиона $ в брой, по отношение на 13 трилиона $ преди пандемията.

Стратезите от страна на продавачите са също толкоз внимателни. Bank of America наблюдава знак от страна на продавача въз основа на предложеното от стратезите систематизиране на портфейла към акции. Този знак остава безпристрастен, в сходство със междинната стойност за 15 години. Обикновено, след показания на това равнище, S&P 500 SPX се повишава с 13,5% през идващите 12 месеца. " Страховете от пикова криза евентуално са зад нас, само че позиционирането към момента отразява повече боязън, в сравнение с лакомия ", заключава BofA.

5. Цените на петрола се повишават заради войната в Близкия изток

Високите цени на петрола притискат потребителите посредством скока на цените на бензина и удрят корпоративните облаги. На този стадий не е задоволително ясно, с цел да се знае дали спорът в Близкия изток ще затвори пътищата за транспорт на нефт, което ще докара до скок на цените на петрола. Но в случай че се случи, разстройването ще би трябвало да продължи дълго време, с цел да сътвори криза. Цените на петрола останаха над 100 $ в продължение на шест месеца, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, и не последва криза.

Междувременно сили, в това число слабата стопанска система в Китай и рекордното произвеждане в Съединени американски щати, не престават да лимитират натиска върху цената на петрола. Някои анализатори даже се съмняват какъв брой дълго ОПЕК+ ще остане единна във връзка с индустриалните предели — като се има поради, че Ангола преди малко напусна петролния картел.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР