Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след

...
Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след
Коментари Харесай

Сензационно откритие: Прекаралите лека форма на COVID-19 имат имунни клетки за цял живот

Американски учени от университета в Сейнт Луис потвърдиха, че след прекарана лека форма на COVID-19 в организма остават имунни кафези, които могат да създават антитела против ковид през целия живот, написа сп. " Нейчър ". Подобна дълговременна отбрана прави доста дребна вероятността от наново заразяване.

В проучването на американските медици са взели присъединяване 77 души. Един месец след заразяването си с COVID-19 те давали кръв през шпации от три месеца. При множеството от тях били следени леки форми на болестта. Само шестима от тях били приети в болница. Образци от костен мозък били взети от 19 пациенти към 7-8 месеца след заразяването им. След четири месеца четирима от тях дали втора проба от костен мозък. Както се очаквало, равнищата на антителата в кръвта на участниците бързо спадали в първите няколко месеца след инфекцията. След това те се изравнявали.

Въпреки че в медиите се появиха информации, че количествата на антителата се намаляват след инфекцията, това не е обвързвано с по-слабия имунитет на пациента. В организма му остават кафези, способни да създават антитела против SARS-CoV-2. Учените открили, че тези кафези, наричани плазматични, участват в кръвта на хората 11 месеца след заразяването им. Те мигрират в костния мозък, където непрекъснато отделят антитела в кръвта, осигурявайки отбрана против ново заразяване.

Изследователите допускат, че хората, прекарали безсимптомен COVID-19, също могат да имат дълговременен имунитет. Тепърва следва да се откри дали пациентите, претърпели тежки форми на COVID-19, могат да бъдат предпазени от наново заразяване от ковид. В международен мащаб от началото на коронавирусната пандемия са доказани близо 168 милиона инфекции. Действителният брой на хората обаче, които са прекарали вируса, е доста по-голям, тъй като мнозина не са имали никакви признаци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР