Американски съдия ще десертизира групов иск в Google Play

...
Американски съдия планира да освободи Google от необходимостта да се
Коментари Харесай

Американски съдия планира да освободи Google от необходимостта да се защитава срещу колективен иск от 21 милиона потребители, които твърдят, че е нарушил федералния антитръстов закон, като им е начислил надценка в своя магазин за приложения Google Play.

Решението от понеделник на американския окръжен съдия Джеймс Донато в Сан Франциско може значително да намали щетите, които Google, подразделение на Alphabet, може да дължи за разпространението на мобилни приложения за Android.

Потребителите твърдят, че биха платили по-малко за приложения и биха се радвали на по-голям избор, ако не беше предполагаемият монопол на Google. Google отрече да е извършил нарушение.

Донато каза, че неговата заповед за сертифициране на клас от ноември 2022 г. трябва да бъде отхвърлена, тъй като решението му, също обявено в понеделник, да не позволи на икономист да свидетелства като експертен свидетел за потребителите, елиминира „съществен елемент“ от техния аргумент за сертифициране.

Съдията каза, че не може да лиши класа незабавно, защото Google обжалва заповедта му от ноември. Той нареди на адвокатите на Google и потребителите да се опитат да разрешат този проблем преди изслушването на 7 септември.

Груповият иск включва потребители от 12 американски щата и пет територии, които не са били част от подобно дело срещу Google, заведено от различни държавни прокурори.

Груповите искове позволяват на ищците да съдят като група и потенциално да получат по-големи възстановявания на по-ниска цена, отколкото ако бяха принудени да съдят индивидуално.

Адвокатите на потребителите не отговориха веднага на исканията за коментар. Google и нейните адвокати не отговориха веднага на подобни искания.

Случаят е част от широкообхватни антитръстови съдебни спорове, които включват 38 щата и окръг Колумбия, както и компании, включително Epic Games и Match Group.

Делото е In re Google Play Store Antitrust Litigation, Окръжен съд на САЩ, Северен окръг на Калифорния, № 21-md-02981.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР