Американски съдия се произнесе срещу имиграционната политика на DACA от ерата на Обама за „Мечтатели“

...
Американски съдия в сряда се произнесе срещу програма, предлагаща облекчение
Коментари Харесай

Американски съдия в сряда се произнесе срещу програма, предлагаща облекчение при депортиране и разрешителни за работа на имигранти, докарани незаконно в страната като деца, известни като „Мечтатели“, въпреки опита на администрацията на президента Джо Байдън да укрепи репутацията на програмата с нов регламент.

Решението на базирания в Тексас съдия от окръжния съд на САЩ Андрю Ханен нанася нов удар на програмата, наречена Отложено действие за пристигащи в детска възраст (DACA), и нейните 579 000 записани и други имигранти, които може би са се надявали да бъдат одобрени.

Ханен, съдия, назначен от републиканците, установи, че регламент, издаден миналата година от администрацията на Байдън, не коригира правни недостатъци, които го накараха да намери DACA за незаконно през 2021 г. и да блокира всяко разширяване на програмата, която е в сила повече от един десетилетие.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ може да продължи да подновява статута на записаните в DACA преди решението на Hanen от 2021 г., каза той. Много получатели DACA говорят английски и имат работа, домове и семейства в Съединените щати.

Ханен пише, че заповедта не изисква имиграционните власти на САЩ „да предприемат каквото и да е имиграционно, депортиране или наказателно действие срещу който и да е DACA получател, кандидат или всяко друго лице, което иначе не би било взето."

Очаква се решението, което дойде в отговор на дело, заведено от Тексас и други щати, да бъде обжалвано.

"Както отдавна твърдим, не сме съгласни с заключението на окръжния съд, че DACA е незаконно и ще продължи да защитава тази критична политика от правни предизвикателства“, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер в писмено изявление, публикувано в сряда вечерта. „Докато правим това, в съответствие с разпореждането на съда, DHS ще продължи да обработва подновявания за настоящи DACA получатели и DHS може да продължи да приема DACA заявления.“

„Решението запазва престоя, което означава, че настоящите DACA получатели няма да загубят защитата им от отстраняване“, каза Алехандро Майоркас, секретар на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, в отделно изявление. „Но това решение наистина подкопава сигурността и стабилността на повече от половин милион Мечтатели, които са допринесли за нашите общности.“

Офисът на републиканския губернатор на Тексас Грег Абът не отговори веднага на искане за коментар.

Томас Саенц, президент на Мексиканско-американския фонд за правна защита и образование (MALDEF), който представлява получателите DACA на страната на администрацията на Байдън в съдебния спор, нарече решението на Ханен „повече от същия погрешен анализ“.

Байдън, демократ, който е търсейки преизбиране през 2024 г., превърна в приоритет защитата на DACA, която беше създадена през 2012 г. при бившия президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент. Тексас и осем други щата с републикански генерални прокурори твърдяха, че програмата нарушава федералния регулаторен закон и ги обременява с разходи за образование, здравеопазване и правоприлагане.

През октомври 2022 г. консервативният 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ потвърди решението на Hanen против DACA, но върна случая при него за преразглеждане в светлината на регламента на Байдън, който формализира програмата.

Бившият президент Доналд Тръмп, републиканец, търсещ преизбиране през 2024 г., се опита да прекрати DACA, но беше отхвърлен от Върховния съд на САЩ, което установи, че опитът на Тръмп за прекратяване не е в съответствие с регулаторните закони.

Около 81% от записаните DACA са от Мексико, следвани от Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас, според данни на службите за гражданство и имиграция на САЩ. Около 164 000 живеят в Калифорния, която подкрепя правните усилия за защита на програмата DACA, докато Тексас е дом на 95 000.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР