Американски прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по

...
Американски прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по
Коментари Харесай

Великобритания позволи на Джулиан Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ

Американски прокурори желаят да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинявания, всички без едно по Закона за шпионажа, поради публикуването в " Уикилийкс " на поверителни военни документи на Съединени американски щати и дипломатически грами.

Миналия месец юристите на Асандж желаеха позволение да апелират решението на Англия за неговото изгонване в Съединени американски щати, аргументирайки се, че повдигнатото му обвиняване е било политически стимулирано, прибавя Българска телеграфна агенция.

В решението си двама висши съдии споделиха, че той има същински изгледи за сполучливо обжалване на екстрадицията на редица учредения.

Съдът даде опция на управляващите в Съединени американски щати да дават " приемливи гаранции " по въпросите дали той може да разчита на Първата корекция на американската Конституция, гарантираща свободата на словото, и дали може да бъде наказан на гибел.

Ако тези гаранции не бъдат показани, Асандж ще получи позволение за обжалване. Допълнително чуване е планувано за 20 май.

Съединени американски щати настояват, че разкритията на " Уикилийкс " са заплашили живота на техните сътрудници, и няма опрощение за неговите незаконни дейности.

Много поддръжници на Асандж го приветстваха като воин, противопоставил се на властта, който макар че е публицист, е преследван за откриване на непозволени дейности на Съединените щати и хипотетични военни закононарушения.

Междувременно Съединени американски щати обявиха, че Асандж е упрекнат за " безсистемно и умишлено " издание на имената на източници, а не поради неговите политически възгледи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР