Американски официални представители обявиха Капитолия за обезопасен четири часа след

...
Американски официални представители обявиха Капитолия за обезопасен четири часа след
Коментари Харесай

Властите обявиха Капитолия за обезопасен, има тежко ранени, простреляна издъхна

Американски публични представители оповестиха Капитолия за " обезопасен " четири часа откакто последователи на президента-републиканец Доналд Тръмп окупираха постройката на Конгреса в сряда следобяд и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде одобрен избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията употребява сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да освободи Капитолия от стачкуващите малко преди да влезе в действие оповестения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа локално време (1 часа след среднощ българско).

Между полицията и протестиращите избухнаха конфликти, само че след използването на газ и гранати тълпата стартира да се разпръсква.

Пристигналата Национална армия обезопаси Капитолия, като не й се е наложила да упражнява принуждение, само че част от недоволните остават наоколо до постройката макар наложения полицейски час.

Часове по-рано десетки последователи на Тръмп раздраха полицейския кордон и нахлуха в Капитолия по време на съвещанието на двете камари на Конгреса. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани. Полицията заяви, че най-малко един човек е бил прострелян вътре в постройката, а минимум 13 са арестувани. Конфискувани са и 5 огнестрелни оръжия.

Говорител на ФБР заяви, че в региона на Капитолия са били обезвредени две взривни устройства, съобщи Ройтерс.

Според телевизионния канал Ен Би Си, представен от ТАСС, ранената в Капитолия жена е умряла от раните си в локална болница. CNN твърди същото.

Ето какво описа за " По света и у нас " университетският учител във Вашингтон проф. Асен Асенов за случилото се през днешния невиждан ден: " Има протестиращи вътре в постройката на Капитолия, има протестиращи хиляди от двете страни на Капитолия, има и изстрели за жалост, има и тежко ранени хора - най-малко един или двама. Конгресмените и сенаторите са изведени от самата централна постройка и са в прилежащите здания по тунелите под Капитолия... Това, което също е ясно, е, че болшинството от сенатори и конгресмени са твърдо решени да продължат напред със законовата процедура по одобряването на избора на новия президент ", сподели университетският учител.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР