Американски и швейцарски учени са доказали, че вътрешните процесите на

...
Американски и швейцарски учени са доказали, че вътрешните процесите на
Коментари Харесай

Откриха вулкани на Венера

Американски и швейцарски учени са потвърдили, че вътрешните процесите на взаимоотношение на субстанции към момента са дейни в недрата на Венера. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Nature Geoscience, написа БГНЕС.

Известно е, че повърхността на планетата се е образувала по-късно от тази на Марс или Меркурий, вътрешността на които от дълго време е студена. За скорошната вътрешна интензивност на Венера приказват пръстеновидни структури, известни като „ корони “. Смята се, че те са се образували, когато потоци от парещ материал от вътрешността се издига към повърхността, сходно на земните мантийни потоци, които се издигат през мантията и земната кора и образуват вериги от вулканични острови на повърхността, като Хавайските или Канарските острови. Въпреки че учените признават, че механизмите за образуването на земните мантийни потоци и надълбоко разположените горещи струи на Венера могат да бъдат радикално разнообразни.

Доскоро учените имаха вяра, че Венера се е охладила и геоложката интензивност в нейните глъбини е спряла, а кората е толкоз мощна, че нито един топъл материал към този момент не може да я пробие до повърхността. Ново изследване, извършено от американски учени от университета в Мериленд, дружно с сътрудниците им от Института по геофизика на Швейцарското висше техническо учебно заведение в Цюрих, разкриха 37 „ корони “ с признаци на пресни вулканични структури на повърхността на Венера.

" За пръв път успяхме да открием съответни структури на повърхността на Венера и да потвърдим, че те са изцяло дейни модерни вулкани. Възможно е част от тях сега да спят, само че не са мъртви. Това е доказателство, че недрата на Венера са дейни от геоложка позиция ", сподели професор Лоран Монтеси от университета в Мериленд.

Авторите построяват обстоен дигитален модел на термомеханичната интензивност на вътрешността на Венера, който е нужен за образуването на корони. Резултатите от моделирането демонстрират, че другата корона на повърхността на планетата отразява разнообразни стадии от нейното геологично развиване, което към момента не е завършило - интензивността в недрата продължава.

" Повишената подробност на нашите модели спрямо предходни изследвания ни разрешава да идентифицираме няколко стадия в еволюцията на короните и да определим диагностичните геоложки характерности, присъстващи единствено в моментно дейните. Можем да кажем, че има най-малко 37 от тях ", споделя Монтеси.

Активните корони на повърхността на Венера са групирани в няколко области, което демонстрира тяхната геоложка интензивност. Според откривателите, това дава значима информация за основаване на модели на вътрешното пространство на планетата, както и идентифициране на целеви области за изследване по време на бъдещи задачи до Венера, да вземем за пример, европейската орбитална станция EnVision, която би трябвало да бъде пусната през 2032-а.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР