Американски и македонски войници се строяват след края на международното

...
Американски и македонски войници се строяват след края на международното
Коментари Харесай

Северна Македония е 30-ият пълноправен член на НАТО от утре

Американски и македонски бойци се строяват след края на интернационалното обучение Decisive Strike, извършено на образователния полигон " Криволак " през юни предходната година. В него също по този начин взеха присъединяване военнослужещи от Албания, България и Литва

© Ognen Teofilovski В понеделник - 30 март, държавният байрак на Република Северна Македония за пръв път ще се развее пред щабквартирата на НАТО в Брюксел. Това официално ще означи началото на първия ден, в който югозападната ни съседка към този момент е пълновръстен и равносилен член на най-големия защитителен съюз сега.

Приключването на процедурата по приемането на Скопие някак остана на назад във времето в сянката на набиращата скорост световна пандемия от ковид, сварила неопитен целия свят, в това число и НАТО.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки това обаче от на следващия ден територията на страната към този момент официално попада под отбраната на прословутия член 5 от Северноатланическия контракт, съгласно който офанзива против една страна членка се приема за нахлуване против всички.

Полза за Западните Балкани

Официалното влизане на Северна Македония в алианса е извънредно значимо събитие в актуалните турбулентни времена, тъй като в огромна степен запълва стратегическия вакуум в Западните Балкани, подсигурява политическата непоклатимост на страната, дава й някаква отбрана против хибридна интервенция от трети страни, както и й обезпечава по-видима вероятност за вероятно бъдещо приемане в Европейски Съюз.

В петък публични представители на Скопие подадоха своите " документи за присъединение " към Северноатлантическия контракт в Държавния департамент на Съединени американски щати във Вашингтон, откакто президентът на страната Стево Пендаровски дефинитивно ги парафира на 20 март.

Заключителната фаза от процедурата лиши малко повече от година, откакто членовете на НАТО утвърдиха " протокол за присъединение " на Северна Македония през февруари 2019 година, след което той трябваше да бъде утвърден от парламентите на всички останали 29 страни. Това стана допустимо, откакто Скопие съумя да позволи дългогодишния спор с Гърция за името на страната.

Последното гласоподаване по въпроса с приемането на Северна Македония в алианса беше в Народното събрание на Испания, който ратифицира кандидатурата на Скопие на 17 март.

" Северна Македония към този момент е част от фамилията на НАТО, семейство от 30 народи и съвсем един милиард жители. Семейство, което е решително, че без значение пред какви провокации ще се надигнем, ще бъдем по-силни и по- сигурни дружно ", разяснява генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в петък. Той добави, че Скопие е дълготраен сътрудник на организацията и взе участие в задачите в Афганистан и Косово, без значение че досега не беше пълновръстен член.

" Това е исторически триумф, който след 30 години самостоятелност най-сетне укрепва сигурността на Македония и подсигурява нашето бъдеще ", разяснява президентът на страната Стево Пендаровски. Той добави обаче, че за жал страната няма да може да означи събитието по отговарящ метод в подтекста на пандемията от новия ковид.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР