Американски астрономи откриха нова планета с невиждани до момента огромни

...
Американски астрономи откриха нова планета с невиждани до момента огромни
Коментари Харесай

Астрономи откриха огромна планета

Американски астрономи откриха нова планета с невиждани досега големи размери. Заради внушаващия си и чудовищно голям тип планетата бе кръстена Годзила.

Новооткритата планета се намира на 560 светлинни години от Земята и е открита при задачата Кеплър на Американската галактическа организация НАСА.

Новата планета Годзила е с диаметър от 29 000 километра, който е 2.3 по-голям от земния и е 17 пъти по-тежка от Земята.

" Изненадата бе цялостна, когато осъзнахме какво сме разкрили " – съобщи астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

 Юпитер

Учените не са очаквали да съществува толкоз голяма скалиста планета, защото колкото по-големи са размерите на едно небесно тяло, толкоз по-силна е неговата гравитация. Това значи, че тя може да притегля освен твърди материали, само че и огромни количества водород, което може да я трансформира в голяма газова планета като Юпитер.

От задачата Кеплър на НАСА стана ясно, че планетата Годзила прилича и Нептун, защото на нея е открит и пълен пласт от водород и хелий.

Годзила е задоволително солидна планета, тъй че да не разреши на атмосферата си да се отдели от нея.

За новооткритата планета е ясно, че се върти към звезда, сходна на нашето Слънце, като нейната цялостна обиколка лишава единствено 45 дни.

 Космос и Земята

Твърде високите температури на Годзила обаче не разрешават на нея да съществува някаква форма на живот.

Новооткритата мегапланета е на възраст от 11 милиарда години, което значи, че тя се е образувала единствено 3 милиарда години след Големия гърмеж.

Откриването на планета от подобен тип е доказателство, че във Вселената съществуват солидни скални планети, които не са се образували от тежки материали като силиций и желязо, а само от водород и хелий.

Това съгласно учените е изрично удостоверение на догатката, че планети от земен вид са се образували по-рано, което може да промени цялата идея за произхода на Земята.

„ Обикновено скалистите планети дават опция за появяването на живот “ – разясняват астрономи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР