Американски археолози откриха гробница на вожд на маите в Гватемала.

...
Американски археолози откриха гробница на вожд на маите в Гватемала.
Коментари Харесай

Откриха гробница на вожд на маите

Американски археолози откриха гробница на водач на маите в Гватемала. Гробницата датира отпреди към 1600 години.

Находката се намира под пирамидата Диабло и е била открита още през май, само че до момента е било защитавана в загадка.

Археолозите са разкрили и костите на 6 деца. Стивън Хюстън и сътрудниците му от Университета Браун допускат, че децата са били принесени в жертва, когато вождът на маите е починал, добавя Българска телеграфна агенция.

Вътрешните стени на гробницата са богати украсени. Тя е била херметически затворена и това я е съхранило от въздействието на въздуха и влажността. Цветовете на откритите в нея статуи, рисунки и части текстил са в чудесно положение.

В цивилизацията на маите погребенията и погребалните ритуали, са били директно свързани със обществените категории. Най-нисшата класа е била погребвана обикновено - просто заравяли натрупа в земята. Много постоянно гробовете са били в самата къща или покрай нея.

Преди да го заровят в земята, маите пълнели устата на умрелия с царевично брашно, с напитката койем и няколко от камъчетата, използвани вместо пари. В гроба му поставяли предметите, които мъртвият обичал като жив.

Знатните лица били изгаряни. Освен самостоятелно се е практикувало и групово заравяне. Близо до гроба се поставяли урни с праха или останки от скелети на принесени в жертва лица, които да го съпровождат в подземните му странствания.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР