Американската звезда в спринта Крисчън Коулмън е изправен пред наказание,

...
Американската звезда в спринта Крисчън Коулмън е изправен пред наказание,
Коментари Харесай

Коулмън рискува наказание заради пропуснати допинг тестове

Американската звезда в спринта Крисчън Коулмън е изправен пред наказване, откакто не се е явил на три допинг теста, оповестиха няколко медийни източника.

23-годишният лекоатлет, най-бързият човек в света на 100 м през сезона и главен любимец в дисциплината за идното Световно състезание в Доха идващия месец, е пропуснал три обособени теста в границите на миналите 12 месеца. Британските вестници Daily Mail и The Times разгласиха информация, че Коулмън, който отхвърли присъединяване в последния миг на Диамантената лига в Бирмингам, ще апелира един от трите пропуснати теста.

Според интернационално признатите антидопингови правила, от спортистите се изисква да дадат своето тъкмо местонахождение на провеждащите допинг тестванията 90 дни авансово, с цел да се провежда извън-състезателната инспекция. Атлетите, които не съумеят да бъдат разполагаем за три допинг теста се третират по един и същи метод както спортисти, които се провалят при допинг тест и получат автоматизирана глоба. Всяко едно наказване за Коулмън ще бъде нов удар за леката атлетика след съветския допинг скандал.

Коулмън, настоящият международен рекордьор на 60 м и международен първенец на 60 м на закрито, се появи като най-вероятният предходник на Юсейн Болт, откакто ямайският крал на спринта се отхвърли през 2017. Американецът завоюва сребърен орден на Световното в Лондон през 2017 зад ментора си Джъстин Гатлин, и има най-хубаво персонално достижение от 9.79 сек. Той бе най-бърз на 100 м през 2019 с време от 9.81 сек., сложено в Станфорд, Калифорния през юни.

Обстоятелствата към хипотетичните пропуснати проби не бяха разкрити. Агентът на Коулмън, Емануел Хъдсън, не разяснява незабавно случилото се. Американската антидопингова организация (ЮСАДА) също не разяснява обстановката с Коулмън. В взаимозависимост от датите на пропуснатите проби от Коулмън, в случай че бъдат доказани, той може да пропусне Световното в Доха и Олимпиадата в Токио 2020.

Сред спортистите, които бяха осъдени след три пропуснати допинг теста, беше и олимпийската шампионка на 100 м с трудности Брианна Ролинс-Макнийл. Тя получи едногодишна възбрана от ЮСАДА след три пропуснати теста през 2016 – два от тях заради липсва на актуализирани елементи за местоположението й, откакто посетила гала в нейна чест в родния й град, и още една, когато посетила Белия дом, с цел да се срещне с тогавашния президент Барак Обама. Въпреки това, има и случаи на спортисти, които заобикалят наказването след три пропуснати допинг теста.

През същата 2016, английската колоездачка Лизи Дейнан (тогава Лизи Армитстед), избегна наказване, откакто отнесе случая до Спортния трибунал. Дейнан оспори, че един от трите теста би трябвало да бъде охарактеризиран за недействителен, тъй като публично лице по допинг надзор не е следвал процедурите и се е опитал непременно да я открие.

Пропуснатите три допинг теста на Коулмън бяха признати със песимизъм от американската бегачка на дълги дистанции Кара Гучър. „ Да пропуснеш три теста за 12 месеца е доста. Буквално може да обновиш местоположението си когато и да е. Ще бъде забавно да забележим дали ще има опция да апелира един от трите теста “, написа тя в Туитър. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР