Американската централна банка ще решава днес и утре трудно уравнение:

...
Американската централна банка ще решава днес и утре трудно уравнение:
Коментари Харесай

Американската централна банка ще решава с колко да повиши лихвите тази година

Американската централна банка ще взема решение през днешния ден и на следващия ден мъчно уравнение: до какво ниво да увеличи лихвите тази година, с цел да сложи инфлацията под надзор, без това да тласне към криза най-голямата международна стопанска система, осведоми Франс прес. 
                                
През март Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати стартира по-скоро внимателно нарастване на лихвите (+0,25 процентни пункта), само че пък то беше първото от 2018 г. 

След двудневното си съвещание комитетът по паричната политика този път се чака, в случай че няма изненади, да увеличи лихвите с половин процентен пункт до диапазона от 0,75 на 100 до 1 на 100. 

Самият Джероум Пауъл, президентът на Управлението за федерален запас, разгласи по-рано, че такова нарастване ще бъде разисквано. На работен панел на централните банкери по време на срещите на Международния валутен фонд (МВФ) той акцентира, че е от " безспорна значимост " да се възвърне стабилността на цените и бързо да се покачат лихвите, с цел да може УФР да извърши този прерогатив. 

Други членове на УФР още по-ясно акцентираха нуждата от по-агресивна политика против възходящата инфлация и напрежението на пазара на труда. Някои даже упорстват сходни нараствания да бъдат направени най-малко на идващото съвещание на институцията през юни, предава Българска телеграфна агенция. Необходими са незабавни дейности за преодоляване на инфлацията, подхранвана от руско-украинската война и достигнала най-високо ниво от 1980-те години. 

Индексът на разноските за персонално ползване (PCE), в който не влизат мощно променливите категории на храните и силата през март се е повишил с 6,6 на 100 на годишна основа. Според показателя на потребителските цени (CPI), който се пресмята по различен способ, инфлацията е достигнала 8,5 на 100, което е най-бързият ритъм от декември 1981 г. 
    
Очаква се полемиките на съвещанието да бъдат изключително оживени поради извънредно комплицираната обстановка, в която се намират ръководителите на УФР. Защото по едно и също време с инфлационния напън, засилен напоследък и от локдауните в Китай, задълбочили проблемите с доставките, на всички места по света растежът се забавя. Инструментите на УФР се считат за най-ефикасни за възпиране на търсенето и затова - за закъснение на темпа на инфлацията. 

Освен решението за лихвите, американската централна банка се чака да разгласи и началото на свиването на балансите й - различен значим стадий за нормализиране на паричната политика. 

Залогът е да се успокои търсенето, без да бъде спряно, защото потреблението остава главен мотор на американския напредък. Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната се сви с 1,4 на 100 през първото тримесечие. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР