Американската космическа агенция NASA потвърди, че обектът, който се разби

...
Американската космическа агенция NASA потвърди, че обектът, който се разби
Коментари Харесай

Обектът, който проби покрива на къщата във Флорида, е космически боклук

Американската галактическа организация NASA удостовери, че обектът, който се разруши в къща във Флорида по-рано този месец, е отпадък, изхвърлен от Международната галактическа станция (МКС). Металният обект е бил изхвърлен от орбиталния пост през март 2021 година, оповестиха от NASA в понеделник, откакто проучиха тестът в галактически център „ Кенеди “.

Цилиндричният предмет е с тегло близо кг и проби покрива на къщата, а по-късно мина през 2 етажа. Собственикът на дома Алехандро Отеро сподели пред Би Би Си, че синът му за малко се е разминал с  удара.

От НАСА оповестиха, че обектът е част от към 6 тона хардуер, който е бил изхвърлен от станцията, откакто са били конфигурирани нови литиево-йонни акумулатори. Установено е, че отломката е част от стойка, употребена за монтиране на батериите върху товарния палет.

„ Очакваше се хардуерът да изгори изцяло по време на навлизането в земната атмосфера на 8 март 2024 година Една част от хардуера обаче оцеля и се удари в дома във Флорида “, обявиха от организацията.

„ Едва не удари сина ми. Той беше на две стаи разстояние и чу всичко “ споделя Алехандро за момента на конфликта.

„ Аз се разтреперих. Бях изцяло отчаян. Какви са възможностите нещо да се стовари върху къщата ми с такава мощ и да аргументи толкоз доста вреди? “, споделя още той и показва признателност, че никой не е потърпевш..

Според NASA МКС ще „ извърши в детайли следствие “ на това по какъв начин отломките са оживели след изгарянето.

Какво се случва с галактическия отпадък?

Космическите боклуци от изстреляни ракети, развалени и остарели спътници, и всички други човешки следи в Космоса се трансформират във все по-голям проблем за нас.

Отпечатъци от човешката природа има оставени даже на Луната, която също е в развой на запушване с отпадък.

През 2020 година Европейската галактическа организация подписа контракт с швейцарска компания за първото разчистване на отпадък от Космоса. Сделката беше на стойност 86 млн. евро и се чака задачата да стартира през 2025 година

Въпреки че сега към Земята обикалят към 2000 дейни спътника, в Космоса има още близо 3000, които към този момент не работят.Освен това има към 34 000 боклуци с размери над 10 см и милиони по-малки части, които обаче могат да се окажат пагубни, в случай че се ударят в нещо друго – да вземем за пример ракета или скафандър на космонавт.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР