Американската Камара на представителите най-после ще гласува пакет от законопроекти,

...
Американската Камара на представителите най-после ще гласува пакет от законопроекти,
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ най-после ще гласува $61 млрд. помощ за Украйна

Американската Камара на представителите най-сетне ще гласоподава пакет от законопроекти, който ще даде военна помощ за Украйна и Израел.

Общата стойност на разхода е 95,3 милиарда $, от които към 61 милиарда са предопределени за Украйна.

13,8 милиарда $ от помощта за Киев ще бъде пренасочена за покупка на въоръжение от американски производители.

Вотът ще се организира в събота, а изходът от гласуването към момента остава неразбираем поради разделянето в групата на Републиканската партия. Нападението на Иран против Израел даде решителния тласък за по-бързото му внасяне в дневния ред.

Проектът беше обсъждан още в края на 2023 година и получи поддръжката на Сената през февруари, само че Републиканците в Камарата на представителите до момента отказваха да поддържат самодейността на Джо Байдън.

Сега той беше прокаран като поредност от обособени законопроекти от ръководителя на камарата Майк Джонсън макар съпротивата от страна на най-крайните представители на Републиканската партия.

Основната разлика сред двете оферти е, че планът на Камарата на представителите включва над 9 милиарда $ икономическа помощ за Украйна под формата на " опростими " заеми - a не безплатно отпускани грантове.

Президентът на Съединени американски щати ще има правото да дефинира изискванията на заема към Украйна и ще може да го анулира по своя преценка.

Конгресът резервира опцията да преодолее това решение, само че единствено в случай че събере задоволително болшинство.

45 дни след влизането на закона в действие, администрацията на Джо Байдън ще би трябвало да показа проект и тактика за поддръжката си за Украйна против военната експанзия на Русия.

Проектът включва още два закона - за поддръжка на Израел и филантропична помощ за Газа и за поддръжка на Тайван и въздържане на Китай в Индийско-тихоокеанския район.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР