Американската инвестиционна компания KKR & Co. ще продаде мажоритарния си

...
Американската инвестиционна компания KKR & Co. ще продаде мажоритарния си
Коментари Харесай

Новият собственик на Telenor в България не успя да купи United Group

Американската капиталова компания KKR & Co. ще продаде мажоритарния си дял в източноевропейския телеком United Group BV на английския си съперник BC Partners LLP, оповестиха в общо изказване двете сдружения.

От него не става ясни финансовите параметри по договорката, само че източници на The Wall Street Journal настояват, че United Group е оценена на към €2,6 милиарда, в това число дълга. Сумата се припокрива с в началото оповестените от Reuters и други балкански медии сред €2 и €3 милиарда.

Както Money.bg писа, PPF Group на Петр Келнер - новият притежател на активите на Telenor в България и още няколко страни в района - бе измежду главните претенденти. KKR обаче е предпочела купувача от Острова.

 Петр Келнер готви нова договорка за до €3 милиарда на Балканите
Новият притежател на Telenor в България готви договорка за до €3 милиарда на Балканите

PPF Group е измежду главните претенденти за United Group

United Group е със седалище в Амстердам, само че работи в югоизточна Европа, описвайки себе си като най-големият различен телеком снабдител в страните, съставящи някогашна Югославия.

Създадена през 2007 година от SBB, Telemach Slovenia и Telemach Bosnia, тя предлага телевизия, закрепени телефонни линии и мобилни услуги в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения.

KKR купи бизнеса през 2014 година за неуточена сума. Оттогава броят на клиентите се усили до 3,67 милиона от 1,89 милиона. През последните 12 месеца групата е генерирала €556,7 милиона доходи. Американската капиталова компания ще резервира миноритарен дял.

United Group закупи бизнеса на Central European Media Enterprises (CME) в Хърватия и Словения. Регулаторното утвърждение пристигна, откакто холандското сдружение продаде хърватския снабдител на сателитна телевизия Total TV BV на българина Любомир Минчев - създател, акционер и ръководител на борда на шефовете на " Телелинк Груп ".

В портфолиото на CME остана бизнеса в Румъния, Чехия, Словакия и България, като тук групата има " БТВ Медия Груп " - телевизионния канал bTV и медийната група към него. CME е благосъстоятелност на Time Warner, която пък от своя страна бе добита неотдавна от най-голямата телекомуникационна компания в Съединени американски щати - AT&T. Сделката към този момент е блокирана от Министерство на правораздаването и се изчаква правосъдно решение.

Освен това неотдавна United Group разгласи, че придобива Direct Media - рекламна компания с бизнес в Сърбия, Черна гора, Македония, България и Албания. Българският клон не е включен в договорката. Председател на борда на Direct Media бе Красимир Гергов. От 12 юли т.г. той е едноличен притежател на капитала на " Директ Медия Крес " ЕООД. Доскорошният миноритарен акционер Красимир Петков остава шеф, демонстрира информация в Търговския указател. Същата е и ситуцията с " Директ Медия " ООД, където шеф остава Румяна Велкова.

От своя страна Direct Media ще придобие телевизионните канали Pink в Босна и в Черна гора.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР