Американската инвестиционна банка Citigroup прогнозира, че глобалният растеж ще се

...
Американската инвестиционна банка Citigroup прогнозира, че глобалният растеж ще се
Коментари Харесай

Citigroup прогнозира забавяне на глобалния растеж под 2% през 2023 г.

Американската капиталова банка Citigroup предвижда, че световният напредък ще се забави под нивото от 2% идната година, повтаряйки сходни прогнози на други огромни финансови институции като Goldman Sachs, Barclays и J.P Morgan, оповестява Reuters.    Стратезите от банката цитират продължаващите провокации на пандемията от Covid-19 и войната на Русия в Украйна, които покачиха инфлацията до неимоверно високи нива от десетилетия и агресивното стягане на паричната политика като аргументи за прогнозата.   " Смятаме, че световните резултати евентуално ще са наранени от вероятността за продължаващи рецесии през идната година ", обявиха стратезите на Citi, ръководени от Нейтън Шийтс. 

Инвестиционната банка от Уолстрийт чака американската стопанска система да нарасне с 1,9% тази година, а през идната се чака той да намалее на половина до 0,7%.
Citigroup планува инфлацията в Съединени американски щати да е 4,8% през 2023 година с нарастване на главната рента на Фед в диапазона 5,25% - 5,5%.   Извън рамките на Съединени американски щати американската банка чака Англия и еврозоната да потънат в криза до края на тази година предвид на това, че и двете стопански системи са в разгара на рестриктивните мерки върху енергийните доставки наред с по-строгата парична и данъчна политика.

За 2023 година Citigroup чака стопанските системи на Англия и еврозоната да се свият надлежно с 1,5% и 0,4%.
Инвестиционната банка планува китайското държавно управление да смекчи политиката си за " нулев коронавирус " и това да докара до напредък от 5,6% на Брутният вътрешен продукт през 2023 г.     Citigroup предвижда още, че нововъзникващите пазари ще набъбнат с 3,7%, като в Индия растежът ще е 5,7% - по-бавен от тазгодишната прогноза за 6,7%. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР