Американската икономика успя да избяга от непосредствения риск от рецесия

...
Американската икономика успя да избяга от непосредствения риск от рецесия
Коментари Харесай

Защо американските компании все още се притесняват от икономически шок

Американската стопанска система съумя да избяга от непосредствения риск от криза - пазарът на труда е мощен, растежът надвишава прогнозите, а инфлацията понижава. Ново изследване на CNN даже демонстрира, че дългогодишният скептицизъм на обществото във връзка с стопанската система понижава.

Но американските обществени компании демонстрират основен симптом на икономическа неустановеност - те натрупат парични средства.

Американците похарчиха спестяванията си от времето на пандемията, което прави по този начин, че просрочията по кредитните карти и автомобилните заеми освен надвишават равнищата отпреди пандемията, само че и са най-високите стойности от съвсем десетилетие.

Американските корпорации обаче държат на парите си - през първата половина на предходната година те са нараснали паричните си наличия с 13% до 2,35 трилиона $ от 2,08 трилиона $ в края на 2022 година Освен това фирмите понижиха противоположното изкупуване на акции, съгласно последния отчет Cash Pile на Moody's Investors Service.

Задържането на парични средства има висока различна цена. Компаниите евентуално могат да получат по-висока възвръщаемост, инвестирайки в личния си бизнес или в скъпи бумаги, в сравнение с от релативно ниските лихвени проценти по депозитите.

А фирмите със действителен и безценен дълг в изискванията на високи лихвени проценти евентуално ще желаят да употребяват паричните си средства, с цел да го изплатят. Така че за какво те държат скъпи, обезценяващи се парични средства?

Стимулът " е равнището на неустановеност, с което се сблъскваме ", споделя пред CNN Виджай Говиндараджан, професор в Tuck School of Business. " От пандемията до войните в Украйна и Близкия изток, в целия свят липсва предвидимост. Около 60 страни имат избори тази година и даже понятието за народна власт е под въпрос ".

Според него тази неустановеност е повода, заради която фирмите желаят да запазят активите си ликвидни - с цел да имат оптималната еластичност в свят, който е мощно непредсказуем.

" Сега е моментът да се мисли за парите в брой като за стратегическо оръжие ", споделя Говиндараджан.

Според проучвателен отчет на Говиндараджан, Ануп Сривастава от Haskayne School of Business към University of Calgary и Чандрани Чатърджи от University of Texas към 3% от обществено търгуваните компании са изключвани от тържищата всяка година поради неуспехи, породени от спирания на веригата за доставки, стачки, промени в търсенето и софтуерни спирания. В отчета се показва също по този начин, че 10% нарастване на паричните наличия на една компания е обвързвано с 5% понижение на вероятността за такова изключване.

" Интерпретираме тази корелация като доказателство, че паричните запаси работят като застраховка против неочаквани стопански разтърсвания ", пишат откривателите.

Близо една четвърт от акционерите правят оценка достъпа до ликвидност като своя съществена грижа през 2024 година, съгласно годишното изследване на JPMorgan измежду институционалните трейдъри. Единствено пазарната волатилност се класира по-високо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР