Американската аналитична агенция Стратфор излезе с доклад, прогнозиращ евентуален конфликт

...
Американската аналитична агенция Стратфор излезе с доклад, прогнозиращ евентуален конфликт
Коментари Харесай

Прогнозата на Стратфор за конфликта в Сирия

Американската аналитична организация Стратфор излезе с отчет, прогнозиращ възможен спор сред Съединени американски щати и режима на Асад. В отчета са посочени главните конфликтни точки, както и вероятните дейности, които американското държавно управление може да вземе и техните последствия за Вашингтон.

Сигнали, варианти и опасности при американска офанзива над Сирия

Съединени американски щати стартира сформирането на военна коалиция, с цел да се опълчи на сирийското държавно управление употребило химическо оръжие. Тази коалиция може за извърши по-широка интервенция с огромен лист с цели, в сравнение с атакуваните от Съединени американски щати през април 2017-та година, само че не би трябвало да промени границите на гражданската война, която се води и сега.

Също както през 2017-та с всяка евентуална офанзива ще се опита да се предотвратят жертвите от съветска страна, като по този начин се понижи риска за вероятно повишаване на политическото напрежение сред съюза и Русия.

Съединени американски щати образува коалиция срещу Сирия, с цел да отговори на хипотетичната химическа офанзива на 7-ми април в град Дума, покрай Дамаск. Основните обекти, цел на интервенцията против Сирия ще бъдат подбрани, тъй че да се предотврати на по-нататъшно потребление на химически оръжия от режима на Асад, нещо, което наказателните ракетни удари от предния април, реализираха краткотрайно.

Този път обаче ударите против Сирия е евентуално да бъдат с по-голям обсег, тъй че освен да обиден Дамаск, само че да прекратят каквато и да е опция режима на Асад да извършва повече химически набези. Но даже и с поддръжката на обединението, и с по необятният обсег на нападението същите фактори, които ограничиха Съединени американски щати предходната година ще го създадат и в този момент.

Актуализиране на прогнозите

В нашата прогноза за второто тримесечие на 2018 година написахме, че " откакто не съумя да трансформира мирните договаряния в излаз от продължителната революция, Москва ще се опита да замрази спора. Зоните с ниска ескалация на напрежението ще оферират подобаващи средства за тази цел. Но сирийският президент Башар Асад и задграничният му настойник Иран няма да са склонни да разпознават тези области, като такива и ще подкопават проектите на Русия ". Ясно е, че даже откакто Русия и други сили се пробваха да забавят гражданския спор в Сирия посредством използване на зони с ниска ескалация на напрежението, сирийското държавно управление има желание да продължи да се бори с бунтовниците в области като Дума в източната част на Гута. Очевидното потреблението на химическо оръжие като част от тези интервенции против бунтовниците, провокира желанието на Съединени американски щати за удари върху сирийските държавни активи, с цел да се възпрат бъдещи офанзиви с химическо оръжие.

Съществуват обаче някои основни разлики сред обстановката предходната година и в този момент. През април предходната година Съединените щати действаха сами. Те изпратиха крилати ракети в сирийската база Шайрат, за която се твърди, че е насочна точка за удар със Зарин в град Хан Шейхун. Този път по-широката интервенция може да включва голям брой удари в продължение на няколко дни и ще наложи увеличение на атакуващите сили, най-вероятно включвайки членове на обединението, образувана от Съединени американски щати - Франция и Обединеното кралство. Възможно е Саудитска Арабия, Катар и / или Обединените арабски емирства да вземат участие в интервенциите логистически. Малко евентуално е една или множеството от тези страни да се включат военно. Катарският емир Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани посети Белия дом на 10 април. Включването в коалиция на Катар и членове на Съвета за съдействие в Персийския залив може да сътвори лимитирано военно съдействие сред враждуващите страни в Съвета.

Операцията би могла да бъде по-мащабна, изключително съпоставена с въздушния удар по Шайрат. Това би било за да се съсредоточат повече старания върху унищожаването на способността на сирийското държавно управление да употребява химическо оръжие. Френският президент Еманюел Макрон даде по-голяма тежест на опцията за по-мащабна интервенция, като съобщи на 10 април, че Франция ще насочи възможната си офанзива към химическите уреди на режима. Новият кръг удари може да включва въздушните бази Домир, Маадж Рухаил и Мезей намиращи се към Дамаск, които са били инструмент за нападенията на държавното управление в източната част на Гута. Те също по този начин могат да включват и други места, свързани със сирийската стратегия за химическо оръжие.

Тъй като съдружното нахлуване ще включва по-голям набор от цели, от Стратфор следят деликатно спомагателните места, в които могат да се разположат американските и съюзническите сили в Близкия изток. Най-големите бази в района, които могат да се употребяват в интервенция против Сирия са базата на Съединени американски щати Ал-Удеид в Катар и английските военни бази в Кипър. Повишената военна активност на тези места може да демонстрира обсега на идната офанзива.

По-широк набор от цели може да наложи обезпечаването на достъп до въздушното пространство на Турция, Йордания и Ирак, което ще изисква договаряния. Докато Съединените щати към този момент водят диалози с Ирак по въпроса за възможен удар, околните връзки на Багдад с Иран може да го принудят да откаже на Съединени американски щати и нейните сътрудници, за полети през въздушното пространство на Ирак. Необходимостта на Ирак да балансира ползите си сред връзките си с Иран и Съединените щати беше ясно декларирана след офанзивата на Хан Шейхун от 2017 година, когато държавното управление на Ирак осъди потреблението на химическо оръжие над сирийски цивилни жители, само че сложи под въпрос дали Дамаск е отговорен.

По-широката офанзива също евентуално ще изисква включването на повече активи, като да вземем за пример самолетоносачи от Съединените щати. Като атомният самолетоносач „ Хари Труман ”, който дружно с още няколко кораба напуснаха Норфолк, Вирджиния, и да отпътуваха за Средиземноморието и Близкия изток на 11 април, до момента в който другия самолетоносач Теодор Рузвелт и неговия флот могат да се пренасочат от Тихия океан. Ще отнеме на „ Трюман ” най-малко седмица да дойде в Средиземно море.

Колкото по-широка е акцията против Сирия, толкоз по-голям е рискът за съветските сили в страната. Политическото въздействие от убийството на съветски военни в резултат от набези, водени от Съединени американски щати, ще зависи от това дали руснаците са военни или наемници. Частни военни контрагенти към този момент са били убити с директни дейности на Съединени американски щати в Сирия с минимални последствия, оставяйки открит въпроса, за това по какъв начин Русия ще реагира, в случай че техни военни бъдат убити в идната акция, ръководена от Съединени американски щати. Съединените щати могат да се опитат да смекчат този риск, както направиха през април 2017 година, като предизвестиха Русия за идни офанзиви. Руското наличие в Сирия - което е съсредоточено най-много в Тартус, Латакия и Дамаск - също лимитира опциите на Съединени американски щати за избран набор от цели. По-широката акция би нараснала риска от конфликт с съветските сили. За разлика от това, поразяването на ирански сили в Сирия е от по-малко значение за Съединените щати. Това се потвърди, откакто Израел удари въздушната база Т4 в Сирия на 8 април, убивайки няколко иранци без неотложно възмездие от Иран.

Междувременно Съединените щати приканиха Организацията за възбрана на химическите оръжия да проверяват офанзивата от 7-ми април. Организацията към този момент съобщи, че ще изпрати следователи в Дума (Русия и Сирия ще сътрудничат), само че както стана ясно през 2017 година, започването на следствие няма безусловно да забави военните дейности. Колкото по-дълго и сполучливо всяка интервенцията продължава, толкоз по-вероятно е политическите ограничавания, като да вземем за пример Закона за американските военни сили, влизат в игра.

През април 2017-та година в навечерието на нападението на Съединени американски щати с крилата ракета по въздушна база Шайрат Станфор излиза с отчет за вероятните дейности от страна на Вашингон за възможни набези над Сирия. Този лист остава използван и през днешния ден:

Задача: Ограничени наказателни удари

Ограничените наказателни удари по държавни цели е минимум рискованата алтернатива и тази, която изисква минимум запаси. Тази алтернатива би била предопределена да показва силата на Съединени американски щати и да възпира по-нататъшното потребление на химическото оръжие, като сложи под въпрос избран брой сирийски държавни цели, в това число уреди за ръководство и надзор и други скъпи и символни цели. Наказателните удари могат да бъдат с друга степен на активност, дълготрайност и обсег, само че всъщност са предопределени да изпратят обръщение, вместо да отстранен опцията сирийското държавно управление да употребява химическо оръжие.

Цел на задачата:

В този сюжет има повече вероятни за атакуване цели, които биха заинтересували Съединени американски щати. Сградите за командване и надзор, евентуално ще бъдат приоритет, по този начин ще се съобщи посланието, че сирийското държавно управление, изключително военното управление, ще си заплати за решението да употребява химическо оръжие. Сирийският президент Башар ал Асад обаче евентуално няма да бъде част от задачите, тъй като нахлуване над висшите водачи може бързо да въвлече Съединени американски щати в повсеместен спор, който те биха желали да избегнат при този сюжет. Специфични уреди, към които могат да бъдат ориентирани нападенията са на летището, от където сирийски аероплан излетя, с цел да извърши офанзива с химически оръжия и характерни командни щабове на командира дал началото на интервенцията.

Задача: Намаляване на опцията за доставка на химическо оръжие на режима

Може би Съединени американски щати ще реши придвижи задачата даже по-напред, като се опита да унищожи способността на Дамаск да употребява химическо оръжие, а не просто да обезсърчи тяхното потребление. Центровете за командване, надзор и връзка към момента биха могли да бъдат цели, само че интервенцията ще би трябвало да удари доста по-широка мрежа от цели и вероятно даже обвързваните с тях отбрани.

Цел на задачата

Мисията ще се концентрира върху трите съществени метода, по които Дамаск може да употребява химическите си оръжия: военновъздушните сили, балистичните ракети и артилерийските сили. Въпреки че няколко държавни летища бяха обезвредени или окупирани от бунтовниците, няколко други към момента са настоящи. Има шест огромни сирийски летища, които са свързани със сирийския боеприпас за химически оръжия. За да се обезврежда летище, Съединени американски щати би трябвало да създадат кратер на пистата/пистите, нахлуване върху паркираните самолети, да унищожат хранилища за гориво и муниции, деактивират наземния надзор, радар и постройките за поддръжка.

Освен това сирийските военновъздушни сили, други войски също имат огромен брой артилерия и балистични ракети, които могат да бъдат употребявани за пускане на офанзиви с химическо оръжие. Съединените щати обаче няма огромна възможност да надвиши задачите свързани с военновъздушните сили, защото това би довело Съединени американски щати до директна и цялостна война против държавното управление на Ал Асад, само че този вид е много евентуално сега да е на масата.

Рисковият фактор

Диапазона за вероятни военни отговори на Съединени американски щати в Сирия е много необятен. Но няма такава опция, в която да липсва риска от дейностите на Вашингтон. Опасностите са доста и включват както материални загуби, по този начин и човешки, като и опцията за задействането на деен спор с Русия.

Дори в случай че приемем, че офанзивата ще е осъществена по безпроблемен метод с малко или никакви съпътстващи вреди, без подозрение ще има последствия за интервенциите на Съединени американски щати в Сирия. От една страна, най-вероятно сирийци лоялни на режима ще основават неприятности за интервенциите на Съединени американски щати по въздух и земя. Дори и доста да се понижи напрежението сред Съединени американски щати и Русия, силите на Вашингтон не биха се измъкнали без вреди. Няма лесни използвани военни тактики в Сирия. И в най-хубавият случай една интервенция безусловно ще докара до ескалация на напрежението в района, както и до увеличението на броя на споровете. Много е значимо вярното изчисление на обстановката в комплициран спор като този./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР