Американската агенция за международно развитие (USAID) потвърди, че от началото

...
Американската агенция за международно развитие (USAID) потвърди, че от началото
Коментари Харесай

Украйна е получила 5000 терминала Starlink с безплатен план

Американската организация за интернационално развиване (USAID) удостовери, че от началото на войната Украйна е получила 5 000 терминала за сателитен интернет Starlink.

Припомняме ви, че при започване на март министър-председателят Денис Шмихал съобщи, че Украйна чака да получи до 5000 терминала Starlink. Три четвърти - 3667 единици (на обща стойност 10 милиона щ. долара) - безвъзмездна помощ от американската компания SpaceX на Илон Мъск, която също по този начин дава безвъзмездна услуга на самия сателитен интернет (стандартна абонаментна такса за услугата - 99 щ. $ на месец). Закупуването и прехвърлянето на още 1 333 терминала Starlink е финансирано от държавното управление на Съединени американски щати.

Терминалите на Starlink към този момент обезпечават високоскоростен интернет в градове в цяла Украйна (със скорост от към 150 Mbps), в това число в райони, които са претърпели пагубни вреди вследствие на въздушни удари и обстрел от страна на окупационните съветски войски. Освен украинските въоръжени сили и медицинските заведения, от сателитния интернет на Starlink се възползват и локалните управляващи, както и фирмите Ukrzaliznytsya, Lanet и PrivatBank.

В края на март регулаторите ограничиха потреблението на интернет Starlink от мобилните оператори и украинският оператор Vodafone употребява Starlink, с цел да възвърне връзките в Романовка и Ирпен. Това е първият случай в Украйна и един от първите в света, когато мрежата на мобилен оператор се поддържа от сателитни връзки. Днес по същия метод е обвързвана и базовата станция в село Плахтянка в Киевска област.

В навечерието на Деня на успеха Министерството разгласи проектите си да построи лична наземна станция Starlink в Украйна след успеха. Това доста ще усъвършенства качеството на сателитния интернет на SpaceX за елементарните украинци, защото в този момент сигналът минава през станции в Полша, Литва и Турция.

Повече  може на намерите в графа Технологии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР