Американската агенция по храните и лекарствата одобри бързодействащ спрей за

...
Американската агенция по храните и лекарствата одобри бързодействащ спрей за
Коментари Харесай

САЩ одобриха първия в света назален спрей за мигрена

Американската организация по храните и медикаментите утвърди бързодействащ спрей за нос от Pfizer, предопределен за лекуване на мигрена, заяви американският фармацевтичен колос.

От Pfizer обявиха, че чакат лекарството, предлагано на пазара под името Zavzpret, да бъде налично в аптеките през юли 2023 година, заяви Агенция Франс Прес.

" Одобрението на Zavzpret от страна на FDA бележи забележителен пробив за хората с мигрена, които се нуждаят от независимост от болката и избират различни разновидности на пероралните медикаменти ", съобщи в изказване основният търговски шеф на Pfizer Анджела Хуанг.

Проучване на лекарството във фаза 3 откри, че то облекчава болката при някои страдащи от мигрена единствено за 15 минути.

" Като назален спрей с бърза всмукване на лекарството, Zavzpret предлага различна опция за лекуване на хора, които се нуждаят от облекчение на болката или не могат да одобряват перорални медикаменти заради гадене или повръщане ", цитира Pfizer Катлийн Мълин, асоцииран медицински шеф в Института по неврология и главоболие в Нова Англия.

Лечението на положението, което нормално се преодолява с перорално одобрявани медикаменти, е било двойно тествано върху извадка от 1405 души, като половината от тях са приемали единична доза спрей, а останалите са получавали плацебо. Установено е, че спреят понижава доста болката, когато се прави оценка два часа след началото на мигрената, която като се изключи че постоянно предизвиква мощно главоболие, може да включва гадене и сензитивност към светлина или звук.

Миналата година Pfizer закупи Zavzpret, прочут също като Zavegepant, за към 10 милиарда $ от Biohaven, дружно с други медикаменти за мигрена от компанията.

По данни на Американската фондация за битка с мигрената, към 39 милиона американци изпитват мигренозно главоболие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР