Американската администрация по храните и лекарствата одобри нова терапия за

...
Американската администрация по храните и лекарствата одобри нова терапия за
Коментари Харесай

Революционна новина за диабетиците: 5 години без инсулин с ново лечение, заместващо инжекциите

Американската администрация по храните и медикаментите утвърди нова терапия за диабет вид 1, при която хората с това заболяване ще получават дарени панкреасни кафези, способни да създават инсулин.


Първата клетъчна терапия за диабет вид 1 беше утвърдена от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) на 28 юни. Лекарството, наречено Lantidra, се състои от вливане на произвеждащи инсулин панкреатични кафези от умрял донор. Това е първото утвърдено лекуване за хора с диабет вид 1, които не могат да управляват кръвната си захар със общоприетите инсулинови инжекции или инфузии, съгласно NewScientist.

Диабет вид 1 е хронично положение, при което имунната система на организма неправилно нападна клетките в панкреаса, които създават инсулин. Хормонът спомага за стабилизиране на равнищата на кръвната захар, като придвижва глюкозата от кръвта в клетките за сила. Хората с това положение би трябвало да ревизират равнищата на кръвната си захар няколко пъти на ден и да ползват подобаващ инсулин, с цел да поддържат тези равнища в безвредни граници.

Някои хора с диабет вид 1 обаче се затрудняват да предотвратят високите равнища на кръвната захар с инсулин, без да поправят прекомерно ниските равнища на кръвната захар, причинявайки хипогликемия. При други може да се развие и неосъзнатост за хипогликемия, при която човек не е в положение да забележи спада на кръвната захар и затова не може да се намеси, с цел да предотврати по-нататъшното ѝ намаление.

" Тежката хипогликемия е рисково положение, което може да докара до пострадване вследствие на загуба на схващане или припадъци ", споделя Питър Маркс от Центъра за оценка и проучване на биологичните артикули към FDA в известие за медиите. " Днешното утвърждение, първата в историята клетъчна терапия за лекуване на пациенти с диабет вид 1, дава на хората, живеещи с диабет вид 1 и повтарящи се тежки хипогликемии, спомагателна опция за лекуване, която да им помогне да реализират целевите равнища на кръвната глюкоза. "

Lantidra съставлява еднократна инфузия, която доставя панкреатични кафези от донор в основната вена на черния дроб. Лицата, които я получават, би трябвало да одобряват имуносупресивни медикаменти, с цел да се попречи на имунната им система да повреди клетките на донора, които секретират инсулин. Понастоящем лекарството е утвърдено за възрастни с диабет вид 1, при които се следят повтарящи се епизоди на доста ниска кръвна захар макар интензивното лекуване на диабета.

FDA е взела това решение въз основа на две клинични изследвания, в които 30 участници са получили сред една и три инфузии на лекарството. Около 70% от тях не са имали потребност да одобряват инсулин една година или повече след инфузията, а 30% не са имали потребност да го одобряват повече от пет години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР