Американската администрация обяви нови санкции по глобалния закон Магнитски“, сред

...
Американската администрация обяви нови санкции по глобалния закон Магнитски“, сред
Коментари Харесай

Кой как тълкува действията на прокуратурата и санкциите по „Магнитски?

Американската администрация разгласи нови наказания по световния закон „ Магнитски “, измежду които попаднаха следващата порция български жители. Те се оказаха менторът на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - някогашният енергиен министър Румен Овчаров, водачът на Движение „ Русофили “ Николай Малинов и някогашният финансов министър от ГЕРБ – Владислав Горанов. Прякото политическо следствие от тези наказания евентуално ще бъде невъзможността за следващ път да се сформира постоянен кабинет след предварителните парламентарни избори. В разследване на това  Румен Радев и неговите служебни министри ще продължат да ръководят страната още дълго време.

В обществените мрежи се появиха реакции, които приканват работата на прокуратурата по отношение на лицата в новия лист „ Магнитски “ да бъде подложена под публичния прожектор, пише  Нека забележим какво е подхванало държавното обвиняване във връзка с Овчаров, Малинов и Горанов.

Румен Овчаров от години е обвиняем точно за корупция. Той получи присъди на две инстанции от профилираното правораздаване (закрито от четворната коалиция на миналогодишното управляващо- „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, Има Такъв Народ и БСП). В следствие делото против него бе върнато на апелативно равнище от Върховен касационен съд. Докато течеше процесът, политикът от социалистическата партия неведнъж разяснява в медиите, че обвиняването против него е „ политическа поръчка “, „ бухалка “, „ принуда и произвол “ от страна на българската прокуратура. Е, очевидно същата поръчка извършва и финансовото министерство на задокеанските ни сътрудници?!

Николай Малинов от 2019 година е обвинен за шпионаж. Прокуратурата горазследва за подривни действия в ущърб на националната сигурност, застрашаващи суверенитета на българската страна и от дълго време направения от България евроатлантически цивилизационен избор.

При паралелелни действия против съветската „ пета колона “ на родна територия от страна на държавното обвиняване със възбрана за период от 10 години да влиза на наша територия се снабди и олигархът, милиардер и негов непосредствен бизнес сътрудник Константин Малофеев. Тогава и шефът на русофилите също като Овчаров, упрекна прокуратурата в извършване на „ политически поръчки “ и „ принуда “. По тази логичност значи и дейностите на американската администрация би следвало да са такива?!

Бившият финансов министър Владислав Горанов е в листата „ Магнитски “ поради стотиците милиони, които Васил Божков не е плащал на държавната хазна вследствие активността на неговата „ Национална лотария “. По този случай прокуратурата повдигна обвинявания на избягалия в Дубай олигарх. Информацията за укритите налози бе оповестена обществено след отчет на Агенцията за държавна финансова инспеция. Ръководеното от Иван Гешев държавно обвиняване реагира стремително. Разследвани  бяха и висши държавни служители от закритата към този момент Комисия по хазарта. Тези дейности бяха посрещнати от глобения по „ Магнитски “  Божков като „ политическа поръчка “ и „ принуда “ от основния прокурор Иван Гешев, който същият се закани да направи „ фигурант “ посредством законодателни промени, ограничаващи пълномощията на обвинител №1.

Между въпросите на трите съществени фигури от глобените лица има доста прилики. Те се състоят в двойния стандарт, с който в общественото пространство се разясняват от една страна дейностите на държавното обвиняване, а от друга тези на американската администрация. Когато прокуратурата упреква за корупция Овчаров, за шпионаж Малинов и проверява Божков, тогава тя е „ бухалка “, а когато Департаментът по финанси на Съединени американски щати постановат наказания за същото, то тогава непроменяемо приказваме за господство на правото. А в действителност става въпрос за едни и същи кардинални дейности.

Но в случай че признаят този факт, критиците на прокуратурата ще би трябвало да признаят, че работят не на кардинална основа, а с лобистки и подмолен порив, целящ преодоляване на правосъдната власт от стопански и политически кръгове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР